Zimska računica iz „Srbijagasa“: Račun za gas veći oko 10 evra

09.08.2023

09:17

0

Autor: 24sedam

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović najavio je danas da će poskupljenje gasa od 1. novembra biti „do 10 odsto“

Zimska računica iz „Srbijagasa“: Račun za gas veći oko 10 evra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dušan Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude 400 kubika, to biti rast od 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

- Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri „Srbijagasa“ pokažu da to može i malo manje, nećemo ići nauštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost „Srbijagasa“ da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija - izjavio je Bajatović za RTS.

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

- Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Кoliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca - napomenuo je Bajatović.

On je potvrdio i da trenutno nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

- Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova - rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona kubnih metara gasa Radi se o oko 400 miliona kubika u Banatskom Dvoru, puni se skladište u Mađarskoj, dok u ruskom delu magacina Srbija ima oko 300 miliona kubika, naveo je Bajatović.

- To je oko 50 odsto dovoljnih količina gasa. Niko ne zna kakva će biti zima. Ako zima bude jako hladna, mi smo bezbedni za minus 20 stepeni - izjavio je Bajatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike