BRIKS najavio napuštanje dolara: Uskoro sledi fatalan udar na američku ekonomiju

25.08.2023

15:08

0

Vašington bi se veoma brzo mogao naći u velikom problemu iz kojeg teško da postoji izlaz

BRIKS najavio napuštanje dolara: Uskoro sledi fatalan udar na američku ekonomiju
Copyright Profimedia

Na nedavno održanom 15. samitu BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), članice su izrazile svoju odlučnost da napuste američki dolar kao osnovno platno sredstvo za međunarodnu trgovinu. Ova odluka predstavlja ozbiljno podrivanje ekonomske dominacije Sjedinjenih Američkih Država  u svetu.

Naime, dobar deo svoje moći u svetu Vašington je zasnivao na tome što je upravo njegova valuta, koja je odavno bez pokrića, glavno platno sredstvo. Posle ovakve odluke BRIKS-a, situacija na međunarodnom tržištu se iz korena menja i najavljuje konačan kraj unipolarnog sveta na čelu sa SAD.

Tanjug/AP PhotoThemba Hadebe
 

Stručnjaci ističu da takav scenario može ozbiljno uticati na američku ekonomiju i globalnu poziciju SAD na nekoliko načina:

Prvo, gubitak statusa dolara kao rezervne valute može otežati SAD-u povoljno zaduživanje i finansiranje budžeta, budući da bi manja potražnja za dolarima mogla povećati kamatne stope.

Drugo, smanjenje vrednosti dolara kao rezultat manje potražnje moglo bi prouzrokovati inflaciju i prisiliti Američku centralnu banku da podigne kamatne stope kako bi održao stabilnost valute.

 

 

Treće, ukidanje dolara kao glavne valute za međunarodnu trgovinu moglo bi dovesti do trgovinskog disbalansa, jer bi Amerika izgubila svoju trenutnu prednost štampanja novca za plaćanje uvoza.

Četvrto, gubitak statusa glavne svetske valute mogao bi oslabiti diplomatski i ekonomski uticaj SAD u međunarodnim pitanjima.

Foto: Uprava carine
 

Na kraju, manja potražnja za dolarima mogla bi smanjiti strane investicije u američke obveznice i druge instrumente, što bi moglo otežati finansiranje duga i infrastrukturnih projekata.

Sve ovo ukazuje da bi se Vašington veoma brzo mogao naći u velikom problemu iz kojeg teško da postoji izlaz.

Alternativa MMF-u

O odluci BRIKS-a nedavno je govorio i ekonomski ekspert Kris Hart, izvršni direktor Impakt grupe. On je istakao da globalni finansijski sistem zasnovan na dolaru počiva na živom pesku.

- Koristimo dolar jer alternative za sada nemamo, ali bi BRIKS valuta podržana zlatom mogla da bude ta alternativa budući da evro nije ispunio svoje potencijale - kazao je on.

Tanjug/Marco LongariPool via AP
 

Osvrnuvši se na Novu razvojnu banku (NRB), čija je šefica Dilma Rusef najavila proširenje, Hart kaže da banka BRIKS-a može da postane alternativa Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci jer ima podršku mnogo moćnih ekonomija, moćnijih od G7.

BRIKS banka postaje moćna institucija sa zlatom kao osnovom i lokalnim valutama kojima se trguje i tako smanjuju troškovi trgovine i povećava kapacitet ekonomija jer se uklanjaju rizici kao što su, na primer, kamatne stope u SAD, čija ekonomija već decenijama nije stabilna, rekao je on RT-u.

Više od 40 zemalja želi da se pridruži BRIKS-u

Podsetimo, više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS savezu, a čak 23 države već su podnele zahtev za članstvo. Ovi članovi, zajedno sa osnivačima saveza, dele zajednički cilj okončanja hegemonije SAD i stvaranja pravednijeg svetskog ekonomskog poretka. Umesto oslanjanja na dolar, ove zemlje žele da obavljaju trgovinu koristeći sopstvene nacionalne valute.

Sama činjenica da na samitu prisustvuju predstavnici 67 država, uključujući 53 iz Afrike, ukazuje na široku podršku ovom pokretu. Osnivači BRIKS-a su ujedinjeni u želji da savez postane moćan ekonomski blok koji može konkurisati zapadnom svetu. Prema podacima koje je izneo ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zajedno, ove zemlje čine više od 40% svetske populacije, obuhvataju više od četvrtine ukupne teritorije sveta, i procenjuje se da će njihov zajednički BDP činiti značajan udeo globalnog BDP-a.

Tanjug/Alet PretoriusPool Photo via AP
 

Lavrov je istakao da su mnoge zemlje već preduzele korake ka smanjenju svoje zavisnosti od američkog dolara, prelazeći na alternativne sisteme plaćanja i trgovine u nacionalnim valutama. Ovo nije samo politička odluka već i praktičan potez usmeren ka većoj nezavisnosti od dominacije jedne valute.

Osim ekonomske dimenzije, BRIKS takođe promoviše timski pristup međunarodnim odnosima i odbacuje "blokovski" pristup. Savez se zalaže za inkluzivna rešenja i saradnju sa ciljem razvoja svih zemalja članica. Nova razvojna banka (NDB), poznata kao BRIKS banka, igra ključnu ulogu u ovom procesu, podržavajući finansiranje i pozajmljivanje u lokalnim valutama.

"Dedolarizacija je nepovratan proces"

Nedavno je i ruski predsednik Vladimir Putin takođe potvrdio nepovratan proces dedolarizacije u međunarodnim transakcijama među zemljama članicama BRIKS-a. On je naglasio da Nova razvojna banka BRIKS ima ključnu ulogu u ovom prelazu ka nacionalnim valutama, pružajući alternativu zapadnim finansijskim institucijama.

U celini, ova odluka članica BRIKS-a da postepeno napuste dolar kao platno sredstvo označava početak kraja ekonomske dominacije SAD u svetu. Ovaj moćan savez se usredsređuje na stvaranje pravednijeg i ravnotežnijeg globalnog ekonomskog sistema, nudeći alternativu postojećem statusu quo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike