Ekstraprofit banaka: Naknade ograničene, a prihod ipak raste!

06.07.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Iako su od 1. septembra 2022. banke smanjile i "zamrzle" provizije, i po tom osnovu su prošle godine uvećale prihode

Ekstraprofit banaka: Naknade ograničene, a prihod ipak raste!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Banke u Srbiji su i u 2022. godini uvećale svoje prihode po osnovu kamata, ali i na ime naknada i provizija. To se dogodilo uprkos tome što su, prema savetu Narodne banke, od septembra prošle godine smanjile iznose brojnih naknada. Kamate su značajno porasle u poslednjih godinu dana, pa priliv po tom osnovu ne čudi.

Naime, kako pokazuju preliminarni podaci, banke su svoj neto prihod od kamata u 2022. uvećale za oko 20 milijardi dinara, na skoro 150 milijardi, dok je neto prihod od naknada i provizija povećan za četvrtinu, na 69,5 milijardi dinara, objavio je nedavno magazin "Biznis i finansije".

Povećana kreditna aktivnost

Takvo stanje finansija bankarskog sektora potvrdili su i u Narodnoj banci Srbije (NBS).

- Kao i do sada, u pogledu izvora profitabilnosti neto prihodi od kamata i naknada su i dalje glavni generatori neto rezultata imajući u vidu tradicionalne poslovne modele banaka u Srbiji orijentisane pretežno na kreditiranje privrede i stanovništva. Kada je reč o prihodima po osnovu kamata, treba imati u vidu da je i tokom 2022. zabeležena povećana kreditna aktivnost, rast od devet odsto tokom 2022., što je uticalo da banke po osnovu kamata zabeleže rast neto prihoda. Najznačajniju kategoriju neto prihoda od kamata, više od 80 odsto, čine prihodi od kamata po osnovu kredita – kažu za 24sedam u NBS.

Oni naglašavaju i da najznačajniju kategoriju neto prihoda od naknada i provizija sa 30 odsto čine naknade i provizije za obavljanje platnog prometa.

- Zatim slede naknade i provizije za kupoprodaju stranih sredstava plaćanja sa učešćem od 24 odsto – ističu u NBS.

S druge strane, kada se govori o prihodima od naknada i provizija, u NBS kažu da treba imati u vidu kontinuiran rast obima transakcija, pre svega putem savremenih načina plaćanja, bezgotovinskih transakcija i plaćanja preko interneta.

Profimedia/Pixabay
 

- Primera radi, ukupan broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 8,5 odsto u odnosu na 2021, dok se u istom periodu broj korisnika mobilnog bankarstva povećao za 20,6 odsto. Broj transakcija putem mobilnog bankarstva porastao je za 26 odsto, što znači da je tokom 2022. godine realizovano za četvrtinu više transakcija nego u 2021. godini – naglašavaju u NBS.

Kako dodaju, u 2022. je nastavljen rast broja transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pa je tokom 2022. ukupan broj izvršenih plaćanja za 34,2 odsto veći nego u 2021. godini.

Iako NBS nije navela koliko su banke prihodovale samo po osnovu naknada, u domaćim medijima su nedavno izneti podaci prema kojima se jasno vidi rast prihoda na ime naknada u protekle tri godine. Tako su u 2020. troškovi naknada iznosili 329 miliona evra, u 2021. godini 450 miliona evra, a 2022. rekordnih 573 miliona evra.

Smanjile naknade za 30 odsto

Podsetimo, poslovne banke u Srbiji su od 1. septembra 2022. smanjile naknade, odnosno vratile ih na nivo od 1. januara 2021. godine, kako im je preporučila Narodna banka.

Postignut je "džentlmenski dogovor“, pa su banke smanjile za 30 odsto sve naknade koje su podignute od 1. januara 2021. godine. Takođe, obavezale su se i da ih ne povećavaju narednih godinu dana, odnosno do 1. septembra 2023. godine.

Uz to je NBS tada izmenila i propise i ubuduće će banke morati da najave i pravdaju svako podizanje cene usluga centralnoj banci kao regulatoru tržišta. To su nam u centralnoj banci sada ponovili. Kako su istakli, NBS je u protekloj godini preduzela čitav niz aktivnosti u pripremi odgovarajućih propisa.

Profimedia
 

- U cilju zaštite standarda građana, usvojen je paket mera kojim se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina i obezbeđen je dodatni kontrolni mehanizam postupanja banaka, radi obezbeđenja budućeg transparentnog i jasnog postupanja banaka u slučaju nameravanog povećanja naknada za pružanje platnih usluga, kao i prilikom uvođenja novih naknada – kažu za 24sedam u NBS.

A od septembra...

Kako navode, kao dodatni kontrolni mehanizam postupanja banaka, a u cilju obezbeđenja budućeg transparentnog i jasnog postupanja banaka u slučaju nameravanog povećanja naknada za pružanje platnih usluga, kao i prilikom uvođenja novih naknada, odlukom kojom se uređuje upravljanje rizicima banke je propisana obaveza banaka da obaveste NBS o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena.

- Time smo obezbedili da NBS bude u primerenom vremenu obaveštena o planiranim izmenama tarifnika banaka, što omogućava i blagovremeno identifikovanje da li je postupanje banaka odgovarajuće, te preduzimanje odgovarajućih aktivnosti - ističu u centralnoj banci.

Dakle, ovih godinu dana nije bilo povećanja naknada i provizija, ali je već od 1. septembra poskupljenje bankarskih usluga na našem tržištu sasvim izvesno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike