Fed: Test recesije prošle sve 23 najveće američke banke

29.06.2023

13:06

0

U slučaju negativnog scenarija, koji predviđa "jaku recesiju", nijedna od 23 testiranih banaka u SAD ne bi bankrotirala

Fed: Test recesije prošle sve 23 najveće američke banke
Ilustracija - Copyright Image by ijeab on Freepik

Sve velike američke banke su uspešno prošle redovni godišnji test recesije, navodi se u saopštenju američke centralne banke Fed.

U slučaju negativnog scenarija, koji predviđa "jaku recesiju", nijedna od 23 testiranih banaka u SAD ne bi bankrotirala i sve bi uspele da održe minimalni nivo kapitala, navodi se na sajtu Fed-a.

Ovogodišnji test je bio zasnovan na scenariju ozbiljne globalne recesije sa padom cena komercijalnih nekretnina za 40 odsto i padom cena kuća i stanova za 38 odsto, uz visoku nezaposlenost i smanjenje ekonomske proizvodnje.

Ako bi se ovaj scenario, koji između ostalog predviđa stopu nezaposlenosti od 10 odsto, obistinio, banke bi ipak zabeležile značajne gubitke od oko 541 milijardu dolara, dodaje se u saopštenju Fed-a.

- Rezultat pokazuje da je bankarski sistem u SAD snažan i izdržljiv - saopštio je zamenik predsedavajućeg za nadzor Fed-a Majkl Bar.

On je istovremeno napomenuo da je ovaj test samo jedan od načina za merenje snage banaka i pozvao na dalji rad i oprez povodom mogućih rizika. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike