Glavobolja za zadužene u evrima: Od danas veće rate kredita!

30.06.2023

07:35

0

Autor: S. G.

Većina banaka na našem tržištu upravo danas, 30. juna, usklađuje kamatne stope kredita indeksiranih u evrima

Glavobolja za zadužene u evrima: Od danas veće rate kredita!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Danas je "dan D“ za sve građane Srbije koji imaju kredite u evrima! Naime, većina banaka na našem tržištu upravo danas, 30. juna, usklađuje kamatne stope kredita indeksiranih u evrima.

Kako je ključna kamata, euribor, koja utiče i na "cenu“ kredita u Srbiji sve veća, tako rastu i kamatne stope svih pozajmica u evrima. A za kretanje euribora najzaslužnija je Evropska centralna banka (ECB) koja na to utiče preko svoje monetarne politike.

Kamata ECB stigla do 3,5 odsto

Podsetimo, ECB je na poslednjem zasedanju, 15. juna, podigla svoju referentnu kamatnu stopu. Ovaj put rast je bio malo blaži, "samo“ za 0,25 odsto, pa je tako sada referentna stopa ECB dospela na 3,5 odsto. Takav potez obrazložili su inflacijom koja i dalje preti.

- Inflacija se smanjuje, ali se predviđa da će predugo ostati previsoka – naveli su iz ECB.

Ovakva odluka neminovno utiče i na građane Srbije koji su zaduženi u evrima, jer će podići tzv. euribor, kamatu na koju direktno utiče referentna stopa ECB, a koja je inače sastavni deo ukupne kamate kod zaduživanja u našoj zemlji od komercijalnih banaka.

Tako će u skladu sa najnovijim iznosom euribora, većina banaka u Srbiji danas revidirati vrednost kamatnih stopa, odnosno povećati njihov iznos. Zbog toga će julske rate kredita indeksiranih u evrima koje stižu na naplatu biti veće.

Pixabay
 

Inače, euribor je i pre ovog najnovijeg rasta kamate ECB, premašio tri odsto i sve je bliži cifri od četiri odsto. Ako posmatramo tromesečni euribor, njegova vrednost je 28. juna već dostigla 3,598 odsto, dok šestomesečni euribor iznosi 3,930 odsto.

Kada banke u Srbiji ukalkulišu najnoviju, veću, vrednost euribora u ukupni iznos kamate kredita (koji su indeksirani u evrima), rate koje već od sutra dospevaju na naplatu biće znatno uvećane.

Banke u našoj zemlji dva puta godišnje revidiraju kamate kada ih usklađuju sa šestomesečnim euriborom, 31. decembra i 30. juna, dok usklađivanje sa tromesečnim euriborom obavljaju četiri puta, 31. decembra, 31. marta, 30. juna i 30. septembra.

NBS: Dugoročniji inflatorni pritisci

Zbog svega toga pitali smo Narodnu banku Srbije kako komentarišete ovakve odluke ECB i to kako će se one odraziti na kredite građana Srbije.

- ECB u saopštenju povodom svoje najnovije odluke objašnjava da, iako je ukupna inflacija u padu, oni fundamentalni faktori koji mogu dovesti do dugoročnijih inflatornih pritisaka i dalje nisu dovoljno popustili, što bi moglo da dovede do toga da se inflacija previše dugo zadrži iznad cilja. To se pre svega odnosi na situaciju na tržištu rada, koje je "zategnuto,“ odnosno nezaposlenost je vrlo niska, a rast zarada visok. Takva kretanja pogoduju višoj baznoj inflaciji, što je ona kategorija na koju monetarna politika najviše može da deluje – kažu za 24sedam u NBS.

Pored zarada, kako dodaju, istraživanja pokazuju da su u zoni evra i profiti preduzeća i dalje na visokom nivou, što daje pozitivan doprinos inflaciji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Iako prethodna povećanja kamatne stope ECB-a već daju određene efekte, njihova procena, s obzirom na pomenute podatke, jeste da je potrebno dodatno zaoštravanje da bi se inflacija dugoročno smirila – ističu u NBS.

Na pitanje šta bi poručili građanima, u centralnoj banci odgovaraju:

- Ono što možemo reći građanima je da je, prema ocenama analitičara, ciklus zaoštravanja monetarne politike ECB-a pri kraju, odnosno da je najveći deo potrebnog povećanja kamata za nama. Budući da je značajan deo inflacije kod nas uvezen, domaća inflacija se ne može posmatrati odvojeno od evropske, tako da će smirivanje tamošnje inflacije uticati i na smanjenje inflacije i kod nas. Dodatno, što se ranije inflacija vrati u granice cilja to će ranije kamatne stope moći da se smanjuju.

Sledi faza stabilizacije...

Kada će građani Srbije zaduženi u evrima moći da odahnu, pitali smo i naše bankare.

- Sada već imamo jednogodišnji trend kontinuiranog rasta euribora, od polovine prošle godine, završno sa novim povećanjem ove kamatne stope. Rast inflacije ubrzan je početkom 2022. godine. ECB predviđa trend pada inflacije prema 2024. godini, uz napomenu da će ipak ostati predugo na visokom nivou – rekao je ranije za 24sedam Toma Ćukić, bankar i konsultant.

Kako dodaje, sve ovo "ukazuje na potencijalni dodatni rast kamatnih stopa na kredite“.

- Međutim, dalji trend rasta na duži period ne bi bio održiv, i verujem da sledi faza stabilizacije – naglasio je Ćukić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike