ECB podigla kamatu, raste i 'cena zaduživanja' u Srbiji!

15.06.2023

14:21

0

Autor: S. G.

ECB je danas odlučila da podigne tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena

ECB podigla kamatu, raste i 'cena zaduživanja' u Srbiji!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas, kao što se i očekivalo jer je ECB to najavljivala, referentnu kamatu.

- Inflacija se smanjuje, ali se predviđa da će predugo ostati previsoka. Upravni savet ECB je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Stoga je danas odlučila da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena - naveli su iz ECB u saopštenju koje je upravo objavljeno.

U skladu sa inflacijom...

Ovakva odluka ECB uticaće i na građane Srbije zadužene u evrima jer će podići tzv. euribor, kamatnu stopu koja je sastavni deo ukupne kamate kod zaduživanja u našoj zemlji od komercijalnih banaka.

Današnje povećanje stope odražava, kako ističu, ažuriranu procenu Upravnog saveta ECB o izgledima za inflaciju, dinamici osnovne inflacije i snazi transmisije monetarne politike.

Prema junskim makroekonomskim projekcijama, osoblje Evrosistema očekuje da će ukupna inflacija u proseku iznositi 5,4 odsto u 2023. godini, tri odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025.

- Indikatori osnovnih pritisaka na cene su i dalje jaki, iako neki pokazuju privremene znake ublažavanja. Osoblje je revidovalo svoje projekcije za inflaciju, isključujući energiju i hranu, posebno za ovu i narednu godinu, zbog ranijih iznenađenja i implikacija snažnog tržišta rada na brzinu dezinflacije. Oni sada vide da će dostići 5,1 odsto u 2023. godini, pre nego što će opasti na tri odsto u 2024. i 2,3 odsto u 2025. godini - ističe se u saopštenju.

Revidiran i rast privrede

Osoblje je malo snizilo svoje projekcije ekonomskog rasta za ovu i sledeću godinu. Sada očekuju da će privreda rasti za 0,9 odsto u 2023. godini, 1,5 odsto u 2024. i 1,6 odsto u 2025. godini. U isto vreme, prošla povećanja stope Upravnog saveta se snažno prenose na uslove finansiranja i postepeno imaju uticaj na privredu. Troškovi pozajmljivanja su naglo porasli, a rast kredita se usporava. Pooštreni uslovi finansiranja su ključni razlog zašto se predviđa da će inflacija dalje opadati prema cilju, jer se očekuje da će sve više umanjiti tražnju.

Pixabay/jojooff
 

- Buduće odluke Upravnog saveta će obezbediti da se ključne kamatne stope ECB dovedu na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto i da će se zadržati na tim nivoima koliko god bude potrebno. Upravni savet će nastaviti da sledi pristup koji zavisi od podataka u određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja. Konkretno, njegove odluke o kamatnim stopama će i dalje biti zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike - objašnjavaju u ECB.

Upravni savet potvrđuje da će obustaviti reinvestiranje u okviru programa kupovine imovine od jula 2023.

Upravni savet je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena. Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na četiri odsto, 4,25 odsto i 3,5 odsto respektivno, od 21. juna 2023. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike