Od jula neprijatno iznenađenje za sve koji imaju kredite u evrima!

15.06.2023

19:45

2

Većina banaka u Srbiji će 30. juna usklađivati kamatne stope odobrenih kredita u evrima sa novim iznosom euribora, a njegova vrednost i dalje raste

Od jula neprijatno iznenađenje za sve koji imaju kredite u evrima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Samo dan nakon što je američki Fed, prvi put nakon više od godinu dana, ostavio nepromenjen iznos kamata, Evropska centralna banka ipak je podigla svoje kamatne stope.

Ona najvažnija, barem za građane Srbije zadužene u evrima, sada je dostigla nivo od 3,5 odsto i veća je za 25 baznih poena (0,25 odsto). To je i najviši nivo ove kamate u više od dve decenije, i u skladu je sa očekivanjima ekonomista, trgovaca i investitora.

Inflacija i dalje preti

ECB je podizanje kamata obrazložila još uvek visokom inflacijom, koja se doduše smanjuje, ali očigledno ne dovoljno.

- Inflacija se smanjuje, ali se predviđa da će predugo ostati previsoka. Upravni savet ECB je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Stoga je danas odlučila da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena – navodi se u saopštenju ECB.

A svaki potez ECB utiče i na građane Srbije koji su zaduženi u evrima. Da bi bilo jasnije, ukupna kamata kredita indeksiranih u evrima sastoji se od euribora i marže banke. Euribor je kamata po kojoj banke pozajmljuju jedna drugoj novac i na koju direktno utiču odluke ECB. Tako da svaki rast kamate ECB podiže euribor i posredno povećava ’cenu’ kredita.

Po svemu sudeći, dužnici još ne mogu da odahnu, jer ECB i dalje povećava svoje kamatne stope.

Kada se usklađuju kamate

Za korisnike kredita indeksiranih u evrima u Srbiji ključni su tromesečni i šestomesečni euribor jer banke u Srbiji na osnovu njihovih vrednosti usklađuju kamate. Tako se rate menjaju četiri ili dva puta godišnje, što upravo zavisi od toga da li se radi o tromesečnom ili šestomesečnom euriboru.

Za kredite koji su vezani za tromesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra.

Screenshot : ECB
Kako odluči Kristin Lagard, šefica ECB

Prema tome, a nakon najnovije odluke ECB da podigne kamatu na 3,5 odsto, već krajem ovog meseca većina banaka u Srbiji revidiraće vrednost kamatnih stopa, odnosno povećati njihov iznos. Tako će julske rate kredita indeksiranih u evrima koje stižu na naplatu opet porasti.

I to za kreditno zadužene u evrima kojima se obračunava tromesečni euribor, u obračun nove kamate ulazi povećanje stope ECB od maja i ova sada, a to je ukupno 0,5 odsto (po 25 baznih poena).

Za one kojima banke obračunavaju šestomesečni euribor, a poslednja revizija rađena je 31. decembra, sada će se ’gledati’ izmene kamata od februara, a bilo ih je ukupno četiri, što je rast od 1,5 odsto (u decembru 2022. ova kamata ECB iznosila je dva odsto).

U 2008. euribor prelazio pet odsto

Inače, euribor je, i to pre ovog današnjeg rasta kamate ECB, odavno premašio tri odsto. Ako posmatramo tromesečni euribor, njegova vrednost je 1. juna iznosila 3,462 odsto, dok je šestomesečni tada dostigao iznos od 3,721 odsto.

24sedam/Profimedia
 

Zanimljivo je da je pre ove najnovije ekonomske krize, koja je krenula nakon kovida i s početkog rata u Ukrajini od februara 2022. godine, euribor čitavih sedam godina "čamio“ u minusu, a novac nikada nije bio "jeftiniji“. Međutim, tome je od proleća prošle godine definitivno došao kraj.

Ipak, podsetimo da je euribor pre 15 godina, odnosno tokom 2008. godine, dostizao iznos veći od pet odsto. Tako je najveća vrednost šestomesečnog euribora zabeležena 9. oktobra 2008, kada je dostigla 5,448 odsto. Nakon finansijske krize iz 2008. godine, euribor je počeo značajno da pada, a u minus je ušao 2016. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike