Šestomesečni euribor premašio 3,5 odsto

18.04.2023

17:03

0

Ovo je najveća vrednost u poslednjih 14 i po godina

Šestomesečni euribor premašio 3,5 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema očekivanjima analitičara, Evropska centralna banka (ECB) na naredna tri sastanka će tri puta povećati ključne kamatne stope za 25 baznih poena – ukupno 75 baznih poena. Euribor se takođe menja prema visini kamatnih stopa.

Međubankarska kamatna stopa i najvažnija referentna kamatna stopa na evropskom tržištu novca je osnova za kamatne stope različitih finansijskih proizvoda. Po ovoj kamatnoj stopi najveće evropske banke pozajmljuju novac jedna drugoj.

I tromesečni i šestomesečni euribor je pao sredinom marta i od tada jača. Šestomesečni euribor je poslednjih dana premašio 3,5 odsto. Ovo je najviše od septembra 2008. Tromesečni euribor je za to vreme porastao na 3,175 odsto.

Euribor, koji banke koriste prilikom određivanja kredita sa promenljivom kamatnom stopom, direktno utiče na visinu rate kredita. Dobra vest je da se euribor bliži vrhuncu. Do tada će mesečne rate kredita sa promenljivom kamatnom stopom nastaviti da rastu.

U kom trenutku rast treba da prestane? Kada će euribor dostići najveću vrednost? Kada će ponovo početi da opada? Analitičari Bloomberga, koji predviđaju kretanje tromesečnog euribora, procenjuju da će ovaj vrhunac biti dostignut u trećem kvartalu ove godine.

Srednja prognoza pokazuje vrhunac od 3,6 odsto. U poslednjem kvartalu ove godine trebalo bi da tromesečni euribor ponovo počne da opada. Obratite pažnju, to je prognoza kretanja tromesečnog euribora. Srpske banke u nekim slučajevima koriste i šestomesečni euribor za kredite sa kamatom. On je uvek veći od tromesečnog.

U poređenju sa martovskom prognozom, analitičari sada očekuju da će euribor rasti sporije. I dalje će dostići vrhunac od 3,6 procenata, ali za razliku od martovske prognoze, tada će opasti brže od vrha. Najpesimističniji analitičari predviđaju vrhunac od 3,85 odsto u trećem kvartalu, a najoptimističniji od 2,2 odsto. Najviše kamate očekuje Gotfred Stendl, analitičar Rajfajzen banke u Austriji.

Upravni savet ECB sastaće se ponovo četvrtog maja. Podizanjem kamatnih stopa ECB želi da obuzda inflaciju koja je u martu u zoni evra iznosila 6,9 odsto i više od tri puta je viša od cilja. Cilj ECB je da srednjoročnu inflaciju smanji na nivo od dva odsto. Bazna inflacija je već opala sa vrha koji je dostigla u oktobru. Međutim, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane, energije, alkohola i duvana, i dalje jača. Kako je rekla predsednica ECB Kristin Lagard, kamatne stope će ostati visoke sve dok ne pomognu u smanjenju inflacije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike