Gorivo nam opet poskupelo, a evo za koliko!

13.04.2023

11:11

0

Autor: S. G.

Zbog praznika, Velikog petka, ove nedelje presek cena naftnih derivata imamo dan ranije

Gorivo nam opet poskupelo, a evo za koliko!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rastu cene nafte očigledno nema kraja! "Crno zlato" na svetskim berzama gotovo konstantno poskupljuje od polovine marta. Prošle nedelje cena je dostigla oko 85 dolara po barelu, a već jutros je nafta tipa brent otišla na preko 87 dolara, pokazuje portal oilprice.com.

Screenshot: Bloomberg
Kako se kretala cena nafte

Takav trend već tri nedelje prati i cena goriva u Srbiji, pa je očekivano i današnje poskupljenje. Zbog praznika, Velikog petka, ove nedelje presek cena naftnih derivata imamo dan ranije.

Screenshot: CME Group
Promena cene dizela

Tako će, kako saznajemo, do sledećeg petka, 21. aprila, cena benzina BMB95 iznositi maksimalnih 181 dinar po litru, dok će evrodizel koštati 187 dinara.

S obzirom na to da je cena BMB95 prošle nedelje bila 180, a evrodizela 186 dinara, sada imamo poskupljenje od po jedan dinar za obe vrste derivata.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo, u Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja aprila.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike