Naftni fjučersi u padu, cena oko 85 dolara za barel

18.04.2023

14:17

0

Međunarodna agencija za energetiku je nedavno objavila da očekuje da će Kina biti odgovorna za većinu povećanja potražnje za naftom u 2023. godini

Naftni fjučersi u padu, cena oko 85 dolara za barel
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Cena naftnih fjučersa (za naftu brent) kretala se danas oko 85 dolara po barelu, nakon što je cena opala za 1,8 odsto u ponedeljak, pošto su trgovci procenili izglede za potražnju.

Kineska privreda je porasla više nego što se očekivalo u prvom kvartalu, podstičući optimizam u pogledu oporavka zemlje nakon pandemije i nudeći olakšice zbog smanjenja potražnje za naftom, objavio je portal Trending Economics.

Kineske naftne rafinerije su u martu preradile rekordno visoku količinu sirove nafte, a Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je nedavno objavila da očekuje da će Kina biti odgovorna za većinu povećanja potražnje za naftom u 2023. godini. U međuvremenu, izgledi za dalje povećanje kamatnih stopa, uglavnom od strane Fed i ECB, izazivaju zabrinutost zbog recesije.

Što se tiče ponude nafte, zemlje OPEK bi trebalo da smanje proizvodnju počevši od sledećeg meseca, iako se ruski izvoz sirove nafte prošle nedelje vratio iznad tri miliona barela dnevno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike