Nafta može na 100 dolara, a može i ispod 90

12.04.2023

11:51

0

Autor: 24sedam

Različita su očekivanja kako će se kretati cena crnog zlata ove godine, a američki EIA ima optimističniju prognozu

Nafta može na 100 dolara, a može i ispod 90
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Najveći proizvođači nafte na svetu, okupljeni u neformalnu organizaciju OPEK+, odlučili su nedavno da dodatno srežu dnevnu proizvodnju, tržište je odreagovalo poskupljenjem a analitičari i trgovci dali su procenu da bi nafta mogla da ide i na 100 dolara za barel ove godine.

Trenutno je cena barela brenta na londonskoj ICE berzi nešto manja od 86 dolara.

Međutim, situacija ne mora da se razvije u tom pravcu, smatraju u američkoj agenciji za energetska pitanja EIA ( U.S. Energy Information Administration)

U svom redovnom kratkoročnom izveštaju STEO, EIA je prognozirala da će tržište ostati dobro snabdeveno naftom i da će i ove i sledeće godine biti viškova, uprkos smanjenju proizvodnje OPEK i Rusije, i da će ipak biti rasta ponude za 1,5 miliona barela dnevno u 2023, prenosi Oilprice.com.

Screenshot: EIA.gov
Prognoza kretanja cene nafte

A ukoliko se najavljeno smanjenje OPEK+, koje startuje u maju, ne produži i na 2024. godinu, dnevna proizvodnja bi tada mogla da bude 103,25 miliona barela a potrošnja 102,72 miliona barela.

Sa takvim viškovima, EIA očekuje da spot cena brenta bude ispod 90 dolara ove godine a ispod 80 krajem sledeće.

- Povećani rizik u SAD  globalnom bankarskom sektoru povećao je i nesigurnost oko makroekonomskih uslova i njihovih potencijalnih efekata na potrošnju tečnih goriva. To povećava i mogućnost da potrošnja bude manja nego što je sadašnja prognoza. Očekujemo da globalnog tržište nafte bude u ravnoteži tokom godine – kažu iz EIA.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike