Ne mare za zapadna „pravila": Kina kupuje rusku naftu po ceni većoj od ograničenja EU

10.12.2022

13:52

0

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cene ruske nafte koja se izvozi preko mora od 60 dolara po barelu

Ne mare za zapadna „pravila": Kina kupuje rusku naftu po ceni većoj od ograničenja EU
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Ruska ESPO nafta sa Dalekog istoka prodaje se iznad gornje granice cene koju je Zapad nametnuo u Aziji od 60 dolara po barelu, izvestio je Blumberg u petak, zaključujući da Moskva možda koristi sopstvene tankere i osiguranje da zaobiđe sankcije.

Nezavisni provajder informacija o cenama Argus Media i brojne kineske nezavisne rafinerije koje su već rezervisale terete nafte za taj mesec procenili su izvoznu cenu za ESPO klasu za januarske isporuke na 67,11 dolara.

EU, zemlje G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cene ruske nafte koja se izvozi preko mora od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako je teret kupljen po uspostavljenoj ceni ili ceni nižoj od nje.

Trgovci upoznati sa ovim pitanjem rekli su za Blumberg da prodaja ESPO sirove nafte iznad gornje granice može značiti da Rusija sama obezbeđuje tankere i osiguranje za pošiljke koje se sa Dalekog istoka u Kinu mogu isporučiti za nekoliko dana.

Kina, najveći ruski kupac nafte, nije potpisala ograničenje cene, a trgovci kažu da posluju kao i obično.

Nezavisne rafinerije su dominantni kupci ESPO klase i „ne mare baš za gornju granicu cena. Sve što rade je da analiziraju brojke da vide da li isporučene cene donose dobar profit ili ne“, rekao je Rojtersu ranije ove nedelje izvršni direktor trgovine iz neimenovane nezavisne rafinerije.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Najmanje jedan ESPO teret sa dolaskom u decembar prodat je nezavisnoj rafineriji uz popust od 6 dolara po barelu u odnosu na februarsku cenu ICE Brent na bazi isporuke franko brod (DES), preneo je Rojters, pozivajući se na trgovce upoznate sa dogovorom. Po trenutnoj ceni nafte tipa Brent to znači da je ESPO teret prodat za oko 68 dolara po barelu.

U oktobru su mediji izvestili da ruski naftni glavni Rosnjeft proširuje svoj posao čarteringa tankera u pokušaju da pomogne kupcima u regionima koji nisu pod sankcijama da dobiju zalihe nafte bez odlaganja, nakon što embargo EU stupi na snagu. U izveštajima se navodi da su kupci tražili od Rosnjefta da obezbedi isporuku do krajnjeg odredišta i pokrije troškove osiguranja i transporta.

Rusija je više puta govorila da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike