Brent se drži na 86 dolara, G7 rusima zadržava kotu 60

17.04.2023

16:14

0

Grupa sedam (G7) najrazvijenih zemalja sveta, danas je saopštila da će zadržati nametnuti limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu

Brent se drži na 86 dolara, G7 rusima zadržava kotu 60
Ruska nafta - Copyright Profimedia

Zemlje G7, članice kluba najrazvijenih zemalja (plus EU), odlučile su da zadrže maksimlanu cenu za rusku naftu na sveskom tržištu uprkos rastu globalnih cena sirove nafte ali i poziva nekih zemalja da se dodatno ograniče prihodi Rusije.

G7 i Australija donele su odluku da zadrže gornju granicu u poslednjih nekoliko nedelja nakon revizije cene od 60 dolara, postavljene lane u decembru sa ciljem da se smanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik jedne od zemalja članice G7.

U poslednje četiri nedelje cene nafte rasle su na berzi, podstaknute smanjenjem proizvodnje koje je najavio OPEK+ (organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika u kojoj je i Rusija), kao i oporavka kineske potražnje.

Zvaničnici G7 zaključili su da ograničenje cena radi na sniženju ruskih prihoda, uz održavanje stabilnosti energetskog tržišta, ali su rekli da će nastaviti sa međusobnom koordinacijom, dodao je zvaničnik.

 

 

Rojters navodi da će G7 intenzivirati i napore u borbi protiv izbegavanja ograničenja cena i sankcija nametnutih Rusiji, uključujući korišćenje obmanjujućih praksi za pristup osiguranju i drugim koalicionim uslugama za naftu kojom se trguje iznad gornje granice.

Ograničenje cena nafte zabranjuje kompanijama iz G7 i Evropske unije da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansiranja ruske nafte i naftnih derivata, ako se prodaju iznad gornje granice, a SAD i Britanija su dodatno uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Ruska nafta prodaje se, mahom Indiji i Kini, za oko dvadesstak dolara niže nego što je referentan cena bernta, otkako je uvedeno ograničenje Zapada. Međutim, sa rastom nafted na iznad 80 dolara za barel, ta granica je „ugrožena“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike