„Cena grejanja“ ne popušta: Gas na granici 3.000 dolara, struja na 280 evra

23.08.2022

08:04

0

Autor: G.M.Š.

Od tri glavna energenta, samo nafta se drži relativno jeftino ovih dana

„Cena grejanja“ ne popušta: Gas na granici 3.000 dolara, struja na 280 evra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Cena gasa ne popušta i nakon skoka na berzi na 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara, sad je pala na nivo od 2.900 dolara. Cena na ICE berzi za evrospki reperno holandsko TTF čvorište bila je juče prosečnih 276,75 evra za megavatčas (2.833 dolaza za 1.000 kubika) da bi se danas kretala u rasponu od 291 do 278 evra.

Screenshot: ICE berza
 

 

Visoka cena gasa povukla je naviše ionako skupu struju, tako da je na EEX berzi za TTF čvorište cena danas oko 280 evra za megavatčas, a juče je bila tek nešto veća od 245 evra.

Od energenata od kojih će nam zavisiti koliko komotno ćemo preživeti sledeću zimu, jedino je nafta sada na koliko-toliko prihvatljivom nivou. Poslednjih nedelju dana evropski reperna nafta brent stoji na nivou od 97 dolara za barel.

Screenshot: Bloomberg
 

To je i dalje veoma visoka cena, gledano istorijski, ali je znatno manja od 120 dolara i više koliko je bila u junu.

To se doduše ne vidi na srpskim benzinskim pumpama, gde je cena i dalje kao da je nafta bar 110 dolara, ali i tu ima malih pomaka naniže.

Računi tek stižu

Dodatni problem za potrošače u Srbiji su više cene koje nas čekaju do zime. Više cena struje je već zakazana za 1. septembar, za desetak odsto a mogla bi da se ponovo poveća i cena gasa. Iako je Srbijagas uspostavio nove cene od 1.avgusta, veće za devet odsto, sada se menja način obračuna gasa.

Umesto određivanja cene u kubnim metrima, kao što je bilo dosad, cena će sada da bude izražena za količine ekvivalentnu kilovatčasu energije (struje), kao što se to meri u Evropi.

Screenshot: EEX berza
 

S ovakvim obračunom, iako se to iz „Srbijagasa“ zvanično demantuje, mogao bi da se podvuče još koji procenat poskupljenja prilikom još jedne „harmonizacije sa pravilima EU“.

Prema energetskim kalkulatorima, dostupnim na internetu, 10 metara kubnih prirodnog gasa jednako je 105,5 kilovatčasa energije.

Sada je na red došla i primena 6. paketa evropskih sankcija Rusiji, u kojima je zabranjen uvoz ruske nafte u EU brodovima. To znači da ni 15 do 30 odsto ruske nafta, koju je NIS dosad kupovao od svetskih trgovaca na tržištu, neće moći da se brodom dopremi do Omišlja na Krku, odakle teče naftovodom JANAF do Rafinerije Pančevo. Ta nafta će morati da se nadomesti većim količinama nafte koja nam inače dolazi iz Iraka i Angole, samo je pitanje cene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike