Na uvoz struje i gasa smo dali 1,5 milijardi evra

18.08.2022

08:59

0

Zbog visokih cena energenata na berzama a manjka proizvodnje struje kod kuće Srbija je ove godine dala 1,5 milijardi evra na uvoz

Na uvoz struje i gasa smo dali 1,5 milijardi evra
EPS - Copyright A.K./ATAImages

Situacija u energetici je "drastično" ozbiljna u celoj Evropi, cena električne energije na spot berzama danas je 563 evra po megavatčasu, a pre godinu dana iznosila je 90 evra i zbog toga trošimo mnogo novca na uvoz struje, istaknuto je iz Ministarstva energetike.

- To su nenormalne cene koje nijedna država ne može da izdrži. Milijardu i po evra smo do sada potrošili na uvoz struje i gasa. EPS mora da investira, država će na uvoz energenata dati novca kao da smo izgradili dva 'Đerdapa 3‘ - rekla je ministarka Zorana Mihajlović, gostujući na Hepi televiziji.

Dodala je da će se struja uvoziti i tokom zime i da "mora da se razmišlja o štednji i zašto tako rasipamo energiju".

Ona je rekla da ;Srbija i dalje ima najnižu cenu struje u Evropi i da će sa poskupljenjem od 6,5 odsto u osnovnoj ceni razlika na računima iznositi od 250 do 320 dinara.

- Za nas je najvažnije da obezbedimo da do marta Srbija ima novac da plati energente i drugo, da možemo da je proizvedemo i da imamo odakle da uvezemo dovoljne količine, jer neće samo Srbija uvoziti. Nervoza na berzama u Evropi oseća se kroz rast cena, 1.000 kubnih metara gasa danas košta 2.300 evra - rekla je Mihajlović.

Novac na uvoz odlazi zbog toga, kaže Mihajlović, EPS nije investirao i gradio nova postrojenja.

– Kao što smo ulagali u drumske koridore, tako moramo i u elektroenergetske sisteme. Ako energetika nije stabilna, ništa od srpske nezavisnosti. Sada je prekinuto sa lošim upravljanjem u EPS-u i čitava struktura je promenjena -  rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike