Poskupela struja: Evo za koliko će nam stvarno biti veći računi

28.07.2022

18:30

0

EPS-u je danas odobreno povećanje cene električne energije za 6,5 odsto

Poskupela struja: Evo za koliko će nam stvarno biti veći računi
Ilustracija - Copyright Profimedia

EPS je tražio, a Savet Agencije za energetiku - odobrilo povećanje cene struje. Saglasnost je data za novu "cenu za garantovano snabdevanje“, i nakon poskupljenja u februaru prošle godine, ovu ćemo od septembra nastaviti sa strujom nominalno skupljom za 6,5 odsto.

Toliko u procentima iznosi rast cene "Elektroprivrede Srbije“, gde je nova cena 8,144 dinara po kilovat-času (6,9 evrocenti).  Međutim, kako se ne ovu osnovnu cenu vlasniku (formalno samo korisniku) brojila dodaje pregršt taksa, akciza i na kraju PDV, poskupljenje od 6,5 odsto EPS-a ne znači i krajnji račun veći u istom procentu.

Račun će, verovatno na iznenađenje građana, porasti manje. Računica 24sedam kaže da će potrošeni kilovat-čas struje u proseku da građanina košta više "samo“ za pet odsto.

Ako je mesečna potrošnja 400 kilovat-časova, to je poskupljenje od 256 dinara, pa će račun (bez TV takse) iznositi 5.352 umesto 5.095 dinara.

To je pod uslovom da sa novom cenom struje ne dođe i do "usklađivanja“, "nivelisanja“ ili sl. i neke od taksa koje čine račun za struju. Sećamo se decembra 2020. godine kada je naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača - odnosno novac koji ide firmama koje proizvode “ekološku energiju“ a ne isplati im se da je prodaju po EPS-ovim cenama - skočila neverovatnih 370 odsto.

Kako izgleda nova računica

U tabeli smo prikazali šta sve plaćamo kada "plaćamo struju“, i tu se vidi da ono što na računu piše kao "ostvarena prosečna cena potrošene električne energije“ nije sedam ili osam dinara.

Ona je realno, kada se prosto podeli račun za struju sa brojem potrošenih kilovat-časova, bila 12,7 dinara (10,8 evrocenti), a sada je 13,4 dinara (11,4 evrocenta).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Međutim, čak i ovako realnije sagledana cena među najmanjima je za domaćinstva u Evropi, uz onu koju (pri normalnim mirnodopskim okolnostima) plaćaju u Gruziji i Ukrajini.

To je nedavno istakao i Fiskalni savet, kada je u analizi katastrofalnog stanja u EPS-u predložio da struja poskupi 15-20 odsto.

Čak i takvo povećanje naveli su kao "potreban, ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS-a".

U EPS-u su rekli da bi struja zapravo trebalo da poskupi "između 20 i 40 i više procenata“. Predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije Jovan Despotović rekao je da je EPS imao prošle godine odobrenje da podigne cenu struje skoro 10 odsto i nije podigao, kao ni u poslednjih nekoliko godina, kada je imao odobrenje da poveća cenu od pet do sedam odsto, a da je cena podizana po dva odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike