NBS podiže referentnu kamatu na tri odsto: Čeka nas novi skok rata dinarskih kredita?

11.08.2022

05:35

1

Centralna banka na današnjoj sednici IO odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, ali donosi i set mera vezanih za naknade banaka

NBS podiže referentnu kamatu na tri odsto: Čeka nas novi skok rata dinarskih kredita?
dinarski kreiditi analiza1 copy - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije danas na sednici Izvršnog odbora odlučuje o referentnoj kamatnoj stopi, a po svemu sudeći doći će do njenog daljeg povećanja.

Podsetimo, od aprila, Narodna banka je na svakoj sednici (ukupno tri sednice do jula) podizala kamatnu stopu za 0,5 odsto, dok je na poslednjem sastanku, 7. jula, referentna kamata podignuta za 25 baznih poena. Tako da sada stopa NBS iznosi 2,75 odsto.

Jaki inflatorni pritisci

Kako su nakon poslednje sednice objasnili u NBS, umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta.

Samo povećanje referentne stope automatski se preslikava na kamatne stope svih bankarskih pozajmica u dinarima stanovništvu i privredi. To znači da će sa rastom kamatne stope NBS svi dinarski krediti poskupeti (rate će im biti veće zbog rasta kamate), što se već i desilo i o čemu je naš portal nedavno pisao.

Da se danas može očekivati dalji rast referentne kamate, i to za 0,25 odsto, smatra i pomoćnik direktora za analitiku Privredne komore Srbije Bojan Stanić.

- Od početka godine Narodna banka Srbije je nekoliko puta podizala referentnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi 2,75 odsto. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, može se očekivati da NBS nastavi sa podizanjem stope, ali umereno, za 25 baznih poena, čime bi se dostigao nivo od tri odsto – kaže za 24sedam Stanić.

Još jedna ključna odluka na tapetu

Kako su najavili iz NBS, na današnjoj sednici biće donet i set mera i propisa vezanih za naknade banaka.

- Imajući u vidu odluke/najave pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima, NBS radi na donošenju seta mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije. Mere će biti usvojene na prvoj redovnoj sednici IO NBS koja se održava 11. avgusta – rekli su u NBS.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da se i pored mera restriktivne monetarne politike (podizanje kamatnih stopa) inflatorni pristisci nastavljaju, kako u Evropi, tako i u Srbiji.

- S obzirom na to da podizanje kamatnih stopa destimuliše investicije i potrošnju, prekomerno podizanje referentne stope može dodatno usporiti privrednu aktivnost, koja se na evropskom nivou približava stanju recesije, što bi se moglo desiti u drugoj polovini godine, ili na prelazu u narednu godinu – ističe on.

Stanić naglašava da će i Srbija osetiti udar krize na privredu EU.

Nastavak rasta cena...

- Na isti način će i Srbija, koja je imala snažan rast privrede u prvom polugodištu, blago iznad četiri odsto, u drugoj polovini osetiti udar krize na privredu EU, s obzirom na to da evropske zemlje predstavljaju glavne spoljnotrgovinske partnere Srbije – kaže naš sagovornik.

On dodaje da inflacija u Srbiji trenutno iznosi 11,9 odsto, ali se očekuje da ona nastavi da raste u narednih nekoliko meseci.

- Međutim, treba naglasiti da je inflacija u većini posledica rasta cene energenata i hrane, ali i dugotrajne ekspanzivne monetarne politike u SAD i EU (štampanje novca), te je potrebno da se desi stabilizacija na tržištu kako bi došlo do smanjenja inflatornih pritisaka. Trenutno je inflacija van kontrole, odnosno primena restriktivnih mera ne daje očekivani rezultat, pa će se NBS verovatno rukovoditi balansiranim merama da blago poveća referentnu stopu, ali da time ne ugrozi privrednu aktivnost u zemlji – zaključuje Stanić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike