NBS podigla kamatu, sledi poskupljenje kredita

09.06.2022

10:10

0

Autor: S. G.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici doneo ovakvu odluku

NBS podigla kamatu, sledi poskupljenje kredita
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto, saopštila je NBS.

To će praktično značiti da će nam zaduženja u dinarima poskupeti jer će se ovakva odluka odraziti na rast kamate.

Istovremeno, kako navode u NBS, odlučeno je da koridor kamatnih stopa Narodne banke Srbije ostane nepromenjen, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.

- Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, IO je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja. U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, IO je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove - ističu u NBS.

Kako dodaju, to je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu NBS, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Uticaj na kredite

Građane zadužene u dinarima, naravno, najviše zanima kako će se i kada ovakva odluka NBS odraziti na njihove rate. Kako je objasnila Mirjana Miletić, direktorka Odeljenja za monetarnu analizu i izveštavanje u NBS, kamatne stope na dinarske kredite privredi i stanovništvu u Srbiji sada se kreću oko svojih najnižih nivoa.

- U martu su za privredu iznosile 3,6 odsto, a za stanovništvo 8,4 odsto, što je blizu njihovih najnižih vrednosti do sada, tako da i ako dođe do povećanja stopa na kredite pod uticajem aktuelnog povećanja referentne kamatne stope, uslovi dinarskog zaduživanja i dalje će ostati relativno povoljni - naglasila je ona, navodi se na sajtu NBS.

Pixabay/ Raten-Kauf
 

Takođe, ona je istakla da treba imati u vidu da nekada prođe i nekoliko meseci dok se referentna kamatna stopa ne prenese na kamatne stope na kredite, kao i da taj prenos ne mora uvek da bude kompletan.

- U uslovima pojačane konkurencije u bankarskom sektoru i nastojanja banaka da zadrže klijente, deo povećanja referentne kamatne stope banke mogu kompenzovati smanjenjem svojih marži, tako da taj prenos ne bude potpun - kaže Mirjana Miletić.

Inflacija u uzlaznoj putanji

- Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6 odsto međugodišnje, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije. Ipak, bazna inflacija koja je u aprilu iznosila 5,5 odsto i dalje je dosta niža kako od bazne inflacije u uporednim zemljama regiona, tako i od domaće ukupne inflacije. Pored očuvane relativne stabilnosti deviznog kursa, važan faktor niže i stabilne bazne inflacije jesu i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja su nastavila da se kreću u granicama cilja NBS - navodi se u saopštenju.

Kako predviđaju, u skladu sa srednjoročnom projekcijom iz maja, inflacija bi trebalo da u drugoj polovini ove godine ima opadajuću putanju, a njeno vraćanje u granice cilja očekuje se u drugoj polovini naredne godine. 

- Izvršni odbor procenjuje da će rast svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i viša uvozna inflacija još neko vreme vršiti inflatorne pritiske, nakon čega se očekuje njihovo postepeno slabljenje. Pored toga, dolazak nove poljoprivredne sezone trebalo bi da rezultira smanjenjem cena voća i povrća sa sadašnjih visokih nivoa. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće i efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, a u kratkom roku i efekti ekonomskih mera Vlade usmerenih na ograničenje cena osnovnih životnih namirnica i energenata na domaćem tržištu - kažu u centralnoj banci.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
 

S obzirom na geopolitička dešavanja i eskalaciju konflikta u Ukrajini, dodaju, znatno je povećana i neizvesnost u izgledima globalnog privrednog rasta, a dodatno jačanje inflatornih pritisaka na međunarodnom nivou uticalo je na revizije naviše projekcija inflacije za veliki broj zemalja i zaoštravanje njihovih monetarnih politika. Tako je Sistem federalnih rezervi u maju nastavio ciklus povećanja referentne kamatne stope, na raspon od 0,75 do jedan odsto, uz odluku da u junu započne smanjenje svog bilansa stanja - ističe NBS.

Cene energenata sve guraju

Izvesno je da će i u narednim mesecima FED dodatno pooštravati monetarne uslove. Pored toga, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih od očekivanih inflatornih pritisaka, kažu u NBS, odlučila da dodatno smanji obim kvantitativnog popuštanja tokom drugog tromesečja, a krajem maja je najavila da bi početkom trećeg tromesečja mogla da obustavi neto kupovinu aktive i započne sa povećanjem kamatnih stopa.

- Zaoštravanje monetarnih uslova pomenutih vodećih centralnih banaka, kao i povećana neizvesnost na globalnom nivou, mogli bi da doprinesu povećanoj opreznosti međunarodnih portfolio investitora koji određuju tokove kapitala prema zemljama u usponu. Pored toga, IO je imao u vidu i da su svetske cene primarnih proizvoda i energenata bile izrazito volatilne prethodnih meseci i da se i dalje nalaze na znatno višem nivou nego početkom godine, vršeći pritiske u pravcu daljeg rasta proizvođačkih i uvoznih cena. Nakon uvođenja dodatnog paketa sankcija Rusiji, kojim je obuhvaćen i uvoz nafte u EU iz Rusije, svetska cena nafte je, nakon pada u aprilu, ponovo povećana - naglašavaju u NBS.

I pored negativnih efekata konflikta u Ukrajini na kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, većina dostupnih pokazatelja za četiri meseca ove godine ukazuje da je nastavljen rast ekonomske aktivnosti na domaćem tržištu.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u prvom tromesečju iznosio 4,4 odsto međugodišnje. Posmatrano s proizvodne strane, rast su vodili uslužni sektori i industrija, a posmatrano s rashodne strane – privatna potrošnja i fiksne investicije. Takođe, na rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju je uticalo i povećanje zaliha, dok je doprinos neto izvoza bio negativan i to prvenstveno zbog rasta uvoza energenata.

Dodatna zaoštravanja, dodatna komplikacija

- I pored visokog stepena neizvesnosti, NBS očekuje nastavak rasta naše ekonomije i u narednom periodu i procenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 odsto do 4,5 odsto, što je zbog nepovoljnijih ocena izgleda globalnog privrednog rasta nakon izbijanja konflikta u Ukrajini, a pre svega nižeg očekivanog rasta zone evra i zemalja regiona, niži rast za 0,5 procentnih poena od očekivanog početkom godine. Pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, u srednjem roku projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije zadržana je u rasponu 4–5 odsto godišnje - naglašavaju u NBS.

U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije i iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će, kako ističu, procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova ili efekti prethodnog zaoštravanja obezbeđuju održiv povratak inflacije u granice cilja u horizontu projekcije. Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula 2022.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike