Ponovo tričetvrt poena: Federalne rezerve podigle kamatu

28.07.2022

07:28

0

Američka centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena

Ponovo tričetvrt poena: Federalne rezerve podigle kamatu
Džerom Pauel, prvi čovek Federalnih rezervi SAD - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Federalne rezerve su povećale referentnu kamatu za 0,75 posto drugi put zaredom na sednici završenoj kasno sinoć, u nastojanju da suzbiju rekordno visoku inflaciju bez izazivanja recesije.

Podizanja referentne stope na prekonoćne pozajmice na raspon od 2,25 - 2,50 posto, odnosno za po 75 baznih poena u junu i julu, predstavljaju najoštriju uzastopnu akciju od kada je FED počeo da koristi kamatu na prekonoćna sredstava kao glavni alat monetarne politike početkom 1990-ih, prenosi CNBC.

Kamata na federalna sredstva najdirektnije utiče na stopu koju banke međusobno naplaćuju jedna drugoj na kratkoročne zajmove, i unosi se kao trošak u mnoštvo bankarskih proizvoda kao što su hipoteke, krediti za automobile i kreditne kartice. S ovim povećanjem, kamata na federalna sredstva je sada na najvišem nivou od decembra 2018. godine.

Akcije brže, bolje skočile

Akcije na berzi su skočile u maksimalnom procentu nakon što je predsednik FED-a, Džerom Pauel, ostavio otvoreno pitanje o sledećem potezu centralne banke na sastanku u septembru, rekavši da će to zavisiti od ekonomskih podataka.

- Pošto je monetarna politika dodatno zaoštrena, verovatno će biti prikladno da se uspori tempo povećanja kamate, dok ne budemo procenili kako naša kumulativna prilagođavanja politike utiču na ekonomiju i inflaciju - rekao je Pauel.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), svojevsrna savet guvernera FED-a, koji je nadležan za utvrđivanje referentne stope, upozorio je u svom saopštenju da su „nedavni pokazatelji o potrošnji i proizvodnji mlaki“.

- Ipak, rast broja radnih mesta je bio snažan poslednjih meseci, a stopa nezaposlenosti je ostala niska - dodao je FOMC.

Zvaničnici FED-a su ponovo opisali inflaciju kao „povišenu“, pripisujući tu situaciju problemima u lancu snabdevanja i rastu cena hrane i energije, pored “širih cenovnih pritisaka“.

Screenshot: Bloomberg
 

Pauel je rekao da ne misli da je privreda u recesiji, iako je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu bio negativan, a očekuje se da će biti jedva pozitivan u drugom tromesečju.

- Razmislite šta je recesija. To je široko zasnovani pad u mnogim industrijama koji ostaje uporan duže od par meseci. Ovo sada ne izgleda tako. Tržište rada je bilo tako snažan signal ekonomske snage da vas tera da dovedete u pitanje podatke o BDP-u - naveo je Pauel.

Junska inflacija u SAD dostigla je 9,1 posto na godišnjem nivou, dok je FED-ova ciljana stopa oko 2,0 procent.

Pauel je rekao da je FED "snažno posvećen" smanjenju inflacije, ali da bi to moglo da ima cenu po opšti ekonomski rast, a posebno po tržište rada.

- Mislimo da je neophodno da se rast uspori. Ekonomija će verovatno rasti ispod svog dugotrajnog trenda u određenom vremenskom periodu. Mi zapravo smatramo da nam je potreban period rasta ispod potencijala, da stvorimo malo zatišje - dodao je on.

FOMC se ne sastaje u avgustu, ali će se zvaničnici okupiti u Džekson Holu, Vajoming, na godišnjem skupu FED-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike