Naftni udar na Rusiju dogovoren ali kada će se sprovoditi?

31.05.2022

09:39

0

Autor: 24sedam

EU je načelno dogovorila embargo na rusku naftu ali uz obaveznu potvrdu po zemljama, pitanje je od kada će se sprovoditi. Reagovala berza ali pre toga Azija, pogotovo Indija...i

Naftni udar na Rusiju dogovoren ali kada će se sprovoditi?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska unija je u načelu dogovorila šesti paket sankcija Rusiji, zbog oružanog napada na Ukrajinu, u kome je ovoga puta i dosad izbegavani embargo na uvoz nafte, ali je sve to i dalje daleko od efektivnog sprovođenja na terenu.

Mađarski premijer Viktor Orban, jasno je rekao iza zatvorenih vrata da se dogovor o restrikcijama na uvoz nafte, pogotovo one koja stiže naftovodima, mora dogoditi na nivou EU lidera jer je to politička odluka, prenosi Blumberg.

A kako je sledeći samit predviđen za kraj juna, teško da će naftne sankcije početi da se sprovode pre kraja ove godine.

Trenutno je na stolu dogovor o tome da više nema uvoza nafte preko luka u periodu šest meseci nakon postizanja sporazuma, a derivata osam meseci. Dotok nafte naftovodima, od koga pre svega zavise ekonomije Mađarske, Češke i Slovačke za sada ne bi bio diran.

Sporno i preko luka

Ali nije za sve nesporan ni dotok nafte morem, jer nekima je i to od presudnog značaja za privredu. Tako Bugarska, u kojoj je glavni snabdevač energentima ruski „Lukoil“, traži da se oslobodi zabrane uvoza do kraja 2024. godine. Izuzetak traži i Hrvatska, i to za vakuum gasna ulja, od kojih se pravi benzin i butan.

Izvoz u Indiju skočio 25 puta

Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte po diskontnoj ceni, što je za više od 10 puta iznad vrednosti ukupnog indijskog godišnjeg uvoza iz Rusije, izvestio je Rojters pozivajući se na podatke kompanije za prikupljanje i distriuciju finansijskih informacija „Refinitiv Ajkon“.

Kako se navodi, Indiji je ovog meseca isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska država će u junu dobiti oko 28 miliona barela nafte iz Rusije. Prema nekim ranijim medijskim izveštajima, Indija je tražila nabavnu cenu za rusku sirovu naftu ispod 70 dolara po barelu.

Međutim, i kada se lideri dogovore o sankcijama, one moju proći odobrenje u svim zemljama EU zasebno, a mnoge od njih još pregovaraju o izuzećima jer nisu u EU svi jednako pogođeni time da li će dotok ruske nafte biti presečen ili ne.

Rusija je u EU slala 720.000 barela sirove nafte dnevno kroz naftovode u rafinerije širom Evrope. Preko luka na Baltiku, Crnom moru i Arktiku je stizalo još 1,6 miliona barela dnevno.

Sa odsecanjem lučkog transporta ka EU, Rusija bi pretrpela snažan udarac na devizni priliv zemlje, jer ne bi bila u mogućnosti da toliki novac nadoknadi prodajom nafte na azijskim tržištima, gde već sada, dok naftnog embarga nema, mora da prodaje za više od 30 dolara po barelu jeftinije nego što je berzanska cena brenta.

A ni cena brenta, naravno, nije imuna na ovako velike potrese pa je nafta nastavila da raste na svsetskoj berzi. Jučerašnji dan završila ja na više od 123 dolara za barel.

Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike