Nafta prešla 120 dolara, ide na 150: Ruski bumerang će tek stići svet

24.03.2022

10:35

0

Autor: 24sedam

Bojkot ruske nafte na zapadnom tržištu i incidenti u Saudijskoj Arabiji i Kazahstanu povećavaju rupu između globalne ponude i potražnje

Nafta prešla 120 dolara, ide na 150: Ruski bumerang će tek stići svet
nafta gas - Copyright Profimedia Pixabay

Nafta je na berzi ponovo prešla kotu od 120 dolara za barel (159 litara) a stručnjaci upozoravaju da bi ovog leta lako mogla da dođe i na 150, pa i 200. Posebno je pod pritiskom svetsko tržište dizela, goriva koje pokreće ekonomiju kao energent i pogonsko gorivo u saobraćaju.

Cena brenta je na londonskoj berzi ICE danas skuplja od 121 dolar za barel, i tako nastavlja oštar uspon nakon „predaha“ od dve nedelje pada, da bi trenutno „dno“ dotakla na 98 dolara 16. marta.

Screenshot: Bloomberg
 

U stopu je prati i cena američke nafte sa Njujorške berze, koja je trenutno na  oko 115 dolara.

Najnoviji skok izazvala je kako nestabilna geopolitička situacija u svetu, gde se sa jedne strane proširuju sankcije Rusiji zbog oružanog napada na Ukrajinu i nastavljaju napadi Hutua na postrojenja nafte u Saudijskoj Arabiji, a sa druge dolaze sporadični udari iz same proizvodnje, kao što je kvar na Kaspijskom naftovodu (CPC) na Crnom moru, gde je zbog oštećenja od oluje smanjena isporuka tržištu za milion barela dnevno, što je čak jedan odsto globalne proizvodnje nafte u svetu.

Pored toga, investitori sa zebnjom očekuju i ishod današnjeg sastanka NATO u Briselu i toga da kakve će to novine u sankcijama Moskvi doneti.

- Novi talas sankcija je verovatan, i to bi sada moglo da se proširi na nafta. SAD i Velika Britanija su već zabranili rusku naftu, a to podržavaju i mnoge države EU ali neki ključni igrači kao što su Nemačka i Mađarska se protive – kaže partner u „SPI Aset menadžmentu“ Stefen Ines.

Neće biti dizela

Aktuelna dešavanja već neko vreme brinu igrače na energetskom tržištu i iz najvećih među njima upozoravaju da bi cena nafte mogla vrlo brzo doći na 150 dolara a da dizela neće biti „za svakoga“.

Kopredsednik u jednom od največih trgovaca naftom, „Trafigura“, Ben Lukok je na „FT komoditis global samitu“ rekao da cena u ovakvim uslovima ne može da padne.

Profimedia
 

- Mislim da da ćemo videti veliki korak nazad u normalizacija sitaucije i da će ovog leta nafta koštati 150 dolara a kad se ta cena uspostavi i skokove do 200 – upozorio je Lukok.

A ta cena bi mogla da praktično zakoči svetsku ekonomiju, upozoravaju stručnjaci, u uvede racionalizacije potrošnje u mnogim državama.

Čelnici tri najveća trgovca energentima - „Vitola“, „Gunvora“ i „Trafigure“, procenili su da bi zbog sankcija moglo biti za tržište izgubljeno čak tri miliona barela nafte dnevno iz Rusije.

- Evropa uvozi otprilike polovinu dizela iz Rusije i polovinu s Bliskog istoka. Ruski uvoz dizela je 15 odsto evropske potrošnje a njihova nafta se prerađuje u rafinerijama. A kada ponestane dizela pojačaće se njegova proizvodnja na račun drugih petrohemijskih proizvoda a svuda bi moglo doći do potreba prinudne racionalizacije potrošnje – upozorava Rasel Hardi, prvi čovek „Vitola“.

BONUS VIDEO

https://24sedam.rs/biznis/finansije/121095/svet-zbunjen-najavom-placanja-u-rubljama-omv-po-starom-tokio-u-rebusu/vest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike