Veliko poniranje kriptovaluta: Bitkoin pao sedam, eterijum osam odsto u 24 sata

21.01.2022

08:31

0

Cene kriptovaluta su oštro pale u poslednja 24 sata, čime se nastavlja započet talas sredinom novembra, ali vodeći su i dalje u velikom godišnjem plusu

Veliko poniranje kriptovaluta: Bitkoin pao sedam, eterijum osam odsto u 24 sata
Novo osipanje bitkoina - Copyright Ilusracija: Pixabay/ mohamed Hassan

Najpopularnija svetska kriptovaluta bitkoin je pao za više od sedam odsto i trgovao se za oko 38.770 dolara, prema podacima sa platforme Koindesk.

Eterijum, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, potonuo je za osam procenata na 2.860 dolara, pri čemu se u jednom trenutku tokom trgovanja spustio na samo 2.809,51 dolara, prenosi CNBC.

Screenshot: Coinmarketcap
 

Sa celog tržišta kriptovaluta zbrisano je oko 147 milijardi dolara u poslednja 24 sata, prema računici portala Koinmarketkep.

Pad kriptovaluta usledio je nakon pada cena akcija na Vol Stritu u četvrtak. Tehhološki indeks Nasdak je od početka nedelje izgubio skoro odsto vrednosti, a i opšti indeks S&P 500 beleži treću uzastopnu nedelju gubitaka.

Ovim oštrim padom nastavlja se poniranje kriptotržišta, kojem u slučaju bitkoina to traje od druge nedelje novembra. U poslednja tri meseca bitkoin je izgubio na vrednosti više od 35 odsto, a druga po značaju kripotovaluta, eterijum, 28 odsto.

Međutim, takav trend sigurno ne znači i trajniji sunovrat kriptovaluta, jer obe ove valute su u plusu ako se gleda period od poslednjih godinu dana.

Screenshot: Coinmarketcap
 

Bitkoin je sa nivoom od 39.094 dolara u dobitku 18 odsto, a imao je u aprili i septembru pikove kada je vredeo gotovo dvostruko (63.000 i gotovo 67.000 dolara).

Eterijum stoji još bolje i njegov godišnji dobitak je 133 odsto, a takođe je imao pikove u maju i avgustu kada je vredeo i 4.800 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike