Mlinari se bune: Teret „zamrzavanja“ brašna pao na industriju

08.02.2022

14:14

0

Udruženje mlinske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ izrazilo je danas nezadovoljstvo zbog plaćanja ceha borbe s inflacijom

Mlinari se bune: Teret „zamrzavanja“ brašna pao na industriju
Copyright Pexels

Iz „Žiutounije“ se bune što industrijski mlinovi, članovi tog udruženja, „snose sav trošak odluke Vlade Srbije o zamrzavanju cene brašna“ u malim pakovanjima od jednog do pet kilograma.

Žitounija navodi u saopštenju da su i druge države uvele slične mere zaštite standarda stanovništva od rasta cena, uz tvrdnju da troškove tih mera snose vlade koje su donele takve odluke.

Dodaje se da ovo poslovno udruženje već dva meseca ministarstvima trgovine i poljoprivrede podnosi predloge za rešavanje problema gubitaka u većim industrijskim mlinovima proizvođačima malih pakovanja brašna.

Primeniti "sava" model

- Suština predloga je obezbeđivanje adekvatne naknade navedenim mlinovima, srazmerno isporučenim količinama pšenice putem prodaje pšenice u vlasništvu državnih robnih rezervi u odgovarajućem paritetu, količini i ceni, po uzoru na model primenjen za proizvodnju određenog tipa jeftinijeg hleba - navodi se u saopštenju „Žitounije“.

Nakon što se navedena ministarstva nisu oglasila, kako je navedeno, ovo udruženje je uputilo alternativni predlog da se industrijskim mlinovima obezbedi novčana nadoknada za svaki kilogram isporučenog brašna u iznosu od osam dinara po kilogramu.

U saopštenju se dodaje da bi se ova naknada isplaćivala mlinovima mesečno na osnovu faktura o isporučenim količinama brašna.

Žitounija napominje da mlinovima poslovanje ugroženo, jer pšenicu plaćaju po važećim tržišnim cenama, kao i energetne i ambalažu koji su tokom prethodnih godinu dana poskupeli dva do tri puta, dok svoj najvredniji proizvod, mala pakovanja brašna, prodaju po zamrznutim cenama od 15. novembra prošle godine.

- Industrijski mlinovi, proizvođači malih pakovanja brašna, već ulaze u zonu gubitka u poslovanju. Mlinovi su najveći kupci pšenice u Srbiji i ako budu radili sa gubitkom neće dobiti bankarske kredite i neće moći da kupe pšenicu roda 2022. godine što će u vreme žetve izazvati veliki revolt proizvođača pšenice zbog nemogućnosti da prodaju tržišne viškove - ocenjuje „Žitounija“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike