U kakvim uslovima živi mali vranac? Oko 10 odsto evropske populacije ove retke i ugrožene vrste ptica nastanjeno je u Beogradu

24.04.2023

19:30

0

Mali vranac se u našoj zemlji našao na listi zaštićenih vrsta, a zakonom je zabranjeno uznemiravanje i ubijanje ovih ptica

U kakvim uslovima živi mali vranac? Oko 10 odsto evropske populacije ove retke i ugrožene vrste ptica nastanjeno je u Beogradu
Mali vranac - Copyright Profimedia

Mali vranac predstavlja retku i ugroženu vrstu ptica u Evropi, koja je svoj dom pronašla u našoj prestonici - na novobeogradskim obalama, uz reke Savu i Dunav, a prema nekim procenama u Beogradu živi oko 10 odsto evropske populacije ove ptice.

Tim povodom skupština Grada Beograda usvojila je nedavno Odluku o proglašenju zaštićenog staništa "Zimovalište malog vranca", te je zvanično počelo očuvanje veoma značajnog staništa ove retke vrste ptica.

Prostor na Novom Beogradu proglašen je zaštićenim područjem kao jedino zimovalište malog vranca u prestonici, radi očuvanja prirodnih uslova i pogodnosti lokaliteta. Stanište se svrstava u prioritete zaštite prirodnih vrednosti na području Evrope radi obezbeđenja trajne zabrane uznemiravanja i ugrožavanja malog vranca kao retke i ugrožene vrste ptica.

Profimedia
 

U kakvim uslovima "živi" mali nedavno su proveravali predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Udruženja "Zeleno-plavi koridori", kao i pripadnici Rečne policije.

Oni su sa vode obišli tri lokacije u vrbacima leve obale reke Save gde se ova ptica gnezdi.

Stanište "Zimovalište malog vranca" nalazi se u okviru međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) "Ušće Save u Dunav", na obalama reke Save, u blizini toplane i brodogradilišta u Novom Beogradu, a sastoji se od tri odvojene celine (lokaliteta).

Ukupna površina zaštićenog područja iznosi 22.5410 hektara, a na njemu su ustanovljeni režimi zaštite II i III stepena.


Beoinfo
Zimovalište malog vranca na obali Save na Novom Beogradu

Tokom obilaska staništa zaključeno je da su ove lokacije u stanju dobre očuvanosti i da je prioritet zadržati postojeće stanje, ali ga i unaprediti, kako bi brojnost vrste rasla u narednom periodu.

Početne aktivnosti su obeležavanje granica zaštićenog staništa postavljanjem tabli sa oznakom o zaštićenom području III kategorije i da je područje pod zaštitom države, kao i organizovanje čuvarske službe.

- Sigurni smo da će proglašenje zaštite ovog jedinstvenog evropskog staništa vrste mali vranac doprineti daljem uvećanju brojnosti jedinki koje zimuju u našem gradu - rekli su iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Zaštićena vrsta

Mali vranac se u našoj zemlji našao na listi zaštićenih vrsta, a zakonom je zabranjeno uznemiravanje i ubijanje ovih ptica.

Profimedia
 

Najbrojnije su tokom novembra i decembra, a najveći broj u Beogradu zabeležen je 2007. godine, kada je na Savi boravilo 6.728 jedinki.

Pripada porodici kormorana, koja broji oko 40 vrsta. Ove ptice vezane su za vodena staništa i široko su rasprostranjene na svim kontinentima. U Srbiji žive dve vrste, veliki i mali vranac. One koje su svoj dom pronašle na Savi u Beogradu, pretežno su crne boje i imaju braon tonove na vratu i glavi.

Gnezde se u kolonijama na bujno obraslim obalama jezera i deltama reka, a gnezda prave od granja i trski u gustoj vegetaciji (na drveću, grmlju).

Krajem maja i početkom juna je period parenja. Ptići se izlegu za 30 dana i nakon 70 dana postaju samostalni. Roditelji ih hrane malim ribama i drugim vodenim životinjama. Vranci se oglašavaju jedino u kolonijama grlenim krakanjem, a inače su tihi.

Dosežu dužinu između 45 i 55 centimetara, a širina krila iznosi između 75 i 90 centimetara. Srazmerno veličini, imaju dug rep, dok su vrat i kljun kratki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike