Beograđani imaju nove komšije: Ove ptice oslobađaju grad od glodara, a novobeogradske solitere koriste da bi se gnezdile

06.05.2022

07:15

0

Interesantno je da su se veoma dobro prilagodile na život u gradu, kaže za 24sedam biolog Kristijan Ovari

Beograđani imaju nove komšije: Ove ptice oslobađaju grad od glodara, a novobeogradske solitere koriste da bi se gnezdile
kestrel-ga41e20856_1920 - Copyright Pixabay/marietavasileva0

Ukoliko ugledate na svom prozoru ili terasi pticu koja izgleda kao mali soko, nemojte se iznenaditi ili uplašiti jer se radi o vrsti grabljivice po imenu vetruška, koja se prilagodila urbanoj sredini i sve češće nastanjuje beogradske višespratnice.

Vetruška je strogo zaštićena životinjska vrsta, a prema rečima biologa iz Beo zoo-vrta Kristijana Ovarija, ona je ista kao i sve ostale ptice grabljivice u Srbiji.

- One su izuzetno male ptice, dugačke su od 32 do 39 centimetara, sa rasponom krila od 65 do 82 cm. Kao i kod ostalih sokolova, ženke su veće od mužjaka. Interesantno je da su se veoma dobro prilagodile na život u gradu, gde koriste solitere i visoke zgrade da bi se gnezdile - objašnjava Ovari za 24sedam.

Pixabay/WFranz
 

Naš sagovornik ističe da su ove grabljivice izuzetno brižni roditelji, ali se dešava da ptići ispadnu iz gnezda. 

- Kada ptići krenu da isprobavaju svoja krila, dešava se da zalutaju i završe na zemlji. Imamo dosta slučajeva gde građani prijavljuju da su našli vetrušku kojoj je potrebna pomoć. One dolaze u Beo zoo-vrt na oporavak. Kada su u pitanju mlade ptice, njih nije problem odgajiti i vratiti u prirodu - objašnjava on.

Ovari dodaje da je Beo zoo-vrt, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, prošle godine zbrinuo pedesetak vetruški, koje su posle vratili u prirodu.

Love na karakterističan način

Ove ptice su rasprostranjene u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike, a hrane se sitnim glodarima, poljskim miševima i voluharicama. Ukoliko njih nema, loviće sitne ptice poput vrabaca, senica ili štiglica.

Vetruške love na karakterističan način, tako što lebde u vazduhu osmatrajući plen na zemlji. Onda se naglo spuštaju na nižu visinu, gde ponovo zastaju, da bi još jednom osmotrile plen, a zatim kreću u finalni napad.

Pixabay/TheOtherKev
 

Vetruška je veoma korisna ptica, jer, kao i sova, gradove oslobađa velike količine glodara.

- Kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća i drugim objektima, na stubovima za prenos električne energije i slično - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Takođe, budući da su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vetruške implicira da je životna sredina i dalje koliko-toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru preteranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane.

Pixabay/schauhi
 

Gnezde se u periodu od polovine aprila do avgusta. Ženka vetruške snese od pet do šest jaja i samo ona leži na njima, dok mužjak lovi i donosi hranu.

Patka Savka 

Osim vetruški, terase stanova na Novom Beogradu, pogotovo one u blizini reke, često posećuju i patke. Prethodne tri godine, patka koja je dobila ime Savka svija gnezdo u žardinjeri terase na petom spratu u Ulici dr Ivana Ribara.

Prošle godine čuvala je 11 jaja, a nakon 28 dana, koliko je ležala na njima, sa svojim pačićima otišla je put Save.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike