Pogledajte kako izgleda autentična kineska kuća na Dedinju! Tu je duže od jednog veka, doneo je srpski trgovac! (FOTO)

09.05.2024

16:15

0

Molimo sve one koji znaju nešto više o kući da se jave, kako o arhitekturi, tako i o simbolima koji se na njoj nalaze - rekao je Bojan Lalić, direktor Instituta za pojas i put

Pogledajte kako izgleda autentična kineska kuća na Dedinju! Tu je duže od jednog veka, doneo je srpski trgovac! (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

U beogradskoj Tolstojevoj ulici na Dedinju, nalazi se autentična kineska kuća koju danas za svoj rad koristi Institut za pojas i put, a u Beograd ju je dvadesetih godina prošlog veka doneo bogati srpski trgovac.

- Jako malo informacija imamo, ali prema našim saznanjima, nju je dvadesetih, tridesetih godina prošlog veka, jedan bogati srpski trgovac video u Kini. Kuća mu se dopala, on je kupio, rasklopio, stavio na brod i doneo u Srbiju i ponovo sklopio - rekao je za Bojan Lalić, direktor Instituta za pojas i put.

On je rekao da svi posetioci budu iznenađeni kada ugledaju kuću.

- Molimo sve one koji znaju nešto više o kući da se jave, kako o arhitekturi, tako i o simbolima koji se na njoj nalaze - rekao je Lalić.

Na pitanje kako reaguju saradnici, pre svega iz Kine, kada vide autentičnu građevinu u Beogradu, kaže da su oduševljeni.

- Već smo dobili i od direktora kineskog Kulturnog centra predlog da malo rade ovde, a da mi malo radimo kod njih, jer je dobar ambijent. Njegova ekselencija, gospodin ambasador Li Ming nam je bio u poseti sa svojom delegacijom i njemu se dopala izuzetno i rekao je da više vremena provede ovde, što nama s jedne strane daje obavezu da više brinemo o kući, ali sa druge strane i podsticaj da se potrudimo da kao što ambijent izgleda, da i sadržaj bude u skladu sa tim - rekao je Lalić.

Naglasio je da, kao što se čulo i videlo iz posete predsednika Kine Si Đinpinga, Srbija se prijateljski odnosi ne samo prema ljudima, ekonomiji i političkoj podršci, već i prema kulturi i arhitekturi.

- Ovde se nalazi Institut za pojas i put, a mi imamo zadatak da svima koji prepoznaju da je perspektiva razvoja u okviru Pojasa i puta koji danas obuhvata više od 150 zemalja, da pomognemo da dobiju više informacija i koje su glavne smernice u razvoju. Svi su dobrodošli, od promocije knjiga, ideja... Naši prijatelji iz Grčke koji su deo inicijative i oni su dobrodošli, ovde ćemo poslužiti i giros jer je i to hrana Pojasa i puta. Imamo i kolumbijsku kafu, jer tamo posluju kineske kompanije, imamo originalni kineski čaj, dakle spajamo kulture i tradicije - poručio je Lalić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike