Grad ima plan za čistiji vazduh - do 2030. čak 22 odsto prestonice biće pod šumama

22.03.2023

22:03

0

Pošumljavanje nije samo stvar struke, već svih građana, a čistiji vazduh samo je jedan od razloga zašto prema šumama treba da budemo odgovorniji.

Grad ima plan za čistiji vazduh - do 2030. čak 22 odsto prestonice biće pod šumama
Pošumljavanje Beograda - Copyright Beoinfo

Da je zelenilo u gradovima i te kako važno i neophodno, potvrđuju i stručnjaci, koji ističu da čak i nisko žbunje i grmlje doprinose čistijem vazduhu, a u kombinaciji sa drvećem i travama umanjuje i buku, te je plan Grada Beograda da do 2030. godine 22 odsto prestonice bude pod šumama.

Naime, pošumljavanje nije samo stvar struke, već svih građana, a čistiji vazduh samo je jedan od razloga zašto bi prema šumama građani trebalo da budu odgovorniji.

Prema informacijama iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Beograd trenutno ima više od 30 odsto zelenih površina, u koje se ubraja 16 odsto urbanih i periurbanih šuma, kao i 14,6 odsto zelenih površina. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako bi se povećao procenat grada koji se nalazi pod šumama, sekretarijat je izradio Strategiju pošumljavanja na osnovu koje je pošumio više od hiljadu hektara novog šumskog zemljišta sa preko 250.000 zasađenih šumskih sadnica i 10 tona semena (žira), a zasađeno je i oko 5.000 drvorednih sadnica.

Takođe, Strategiju pošumljavanja koriste i druga javna preduzeća, koja u okviru svojih programa i nadležnosti vrše sadnju.

- Od osnivanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine, neprestano traju aktivnosti na podizanju novih šumskih ekosistema, a sve u cilju postizanja kvalitetnije životne sredine i povećanja površina pod šumom. Takođe, sekretarijat ulaže velike napore u cilju podizanja ekološkog kvaliteta voda na teritoriji grada Beograda - istakli su iz nadležni.

Pored težnje za povećanjem površina pod šumama, jedna od aktivnosti sekretarijata jeste i edukacija svih starosnih grupa i struktura stanovništva o važnosti poštovanja prirode, njene raznolikosti, očuvanja biodiverziteta, imovine grada i svih građana.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Kako bi se postojeća šuma održala i razvijala na pravi način, potrebna joj je redovna stručna nega, ali i poštovanje pravila ponašanja u urbanoj šumi: ne ostavljam trag, ne palim vatru u šumi, koristim staze, ne uznemiravam životinje i učim o šumi - navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

"Posadi pravo stablo na pravo mesto" - slogan je Sekretarijata iz kojeg apeluju na građane da "čuvaju prirodu i urbane šućme našeg grada, jer je ona najbolja učionica na otvorenom za sve njene posetioce".

Nova stabla na svakom koraku

U susret 36. Beogradskom maratonu pre nekoliko dana je u Maratonskoj šumi u Parku prijateljstva na Ušću zasađeno 36 novih sadnica koje su donirali Sekretarijat za zaštitu životne sredine i "Zelenilo Beograd".

- Očekujemo da ćemo nastaviti tradiciju i u godinama koje dolaze pa ćemo tako za 10 godina imati novih 46, zatim 47, i nastaće maratonska šuma. U toj šumi nećemo uživati samo mi koji smo učestvovali u njenom nastajanju, već i ono što je najbitnije, uživaće i naši sugrađani i provoditi dane sa svojom porodicom - istakla je Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Beoinfo
 

Projekat "Maratonska šuma" nastao je sa idejom da se podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine.

Takođe, gradska opština Zvezdara zasadila je nedavno 60 sadnica jele na tri lokacije na teritoriji opštine na kojima je postojala potreba za ozelenjavanjem površina zahvaljujući donaciji odgovornih kompanija.

Kako je istakao predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić, u Akcionom planu razvoja zaštite životne sredine Gradske opštine Zvezdara, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Ministarstva životne sredine, pored zaštite i uređenja Stepinog gaja i pošumljavanja teritorija u javnoj svojini, ove godine planirano je pošumljavanje 1,6 hektara na teritoriji opštine Zvezdara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike