Mima i Mihajlo preleću nebo iznad tri države: Ova ugrožena vrsta ptica simbol je nacionalnog grba Srbije

26.01.2022

11:44

0

Autor: 24sedam

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para

Mima i Mihajlo preleću nebo iznad tri države: Ova ugrožena vrsta ptica simbol je nacionalnog grba Srbije
Orao krstaš_Ewa Glavati (2) - Copyright Promo/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Mladunci orlova krstaša, Mima i Mihajlo, izlegli su na severu vojvođanskog Banata u proleće 2021. godine. Ova dva od ukupno četiri mladunca krstaša koja su rođena prošle godine u Srbiji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije aktivno prati uz pomoć najsavremenije satelitske tehnologije.

Ornitolozima je poznato gde su se kretali od prvog izletanja iz gnezda, pa sve do danas.

- Mima i Mihajlo preleću ogromna prostranstva na jugu Panonske nizije. Od sredine jula pa do danas Mihajlo je preleteo 6.815 km, a Mima 6.320 km, nebom teritorija tri države - Srbije, Mađarske i Rumunije - kaže Maksim Karanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Karanović je dodao da mladim krstašima prete mnoge opasnosti poput trovanja, stradanja na dalekovodima i gladi zbog čega ih svakodnevno prate.

- U slučaju neke opasnosti po njihov život mi i kolege iz država u okruženju bili bismo spremni da pristupimo hitnom spasavanju orlova - rekao je Karanović.

Junaci ove priče obreli su se u Mađarskoj sredinom januara gde su ih uočili i fotografisali mađarski istraživači tokom aktivnosti zimskog popisa ptica vodenih staništa i Panonskog popisa ptica grabljivica.

Promo/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
 

Na osnovu fotografija i praćenja kretanja orlova zaključuje se da su u odličnoj kondiciji i da su savladali veštine pronalaženja i ulova plena.

Satelitsko praćenje i obeležavanje ptica ornitološkim prstenovima omogućava prezicno praćenje orlova što donosi dodatnu bezbednost i pruža značajne podatke o najvažnijim lokalitetima i staništima na kojima se zadržavaju i koje bi trebalo očuvati.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija broji svega tri odrasla para.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, te je svaka jedinka izuzetno je značajna za njihov opstanak.

Promo/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
 

Zanimljivosti o orlu krstašu

Dužina tela, od vrha kljuna do vrha repa je oko 80 centimetara, a raspon krila kreće se od 180 do 215 centimetara.

Odrasla jedinka je mase od 2,5 do 4,5 kilograma, a kao i kod drugih ptica grabljivica ženke su krupnije i masivnije od mužjaka.

Krstaši postaju polno zreli tek sa pet godina starosti.

Osnovna hrana krstaša su mali sisari poput tekunice i ptice srednje veličine. U prirodi mogu da dožive starost od oko 30 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike