Da li je ovo neki znak? U Beograd se vratile "komšinice" koje najavljuju prinove

14.07.2022

06:30

0

Rode polako ali sigurno dolaze sve bliže gradovima i imaju susrete sa ljudima

Da li je ovo neki znak? U Beograd se vratile "komšinice" koje najavljuju prinove
beba roda1 copy - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević/Pixabay

Dva nova stanovnika prestonice viđena su prethodnih dana na ulicama Beograda. Naime, Beograđani su zabeležili nesvakidašnji prizor - rode koje se ležerno šetaju Beogradom na vodi i Balkanskom ulicom.

Iako se rode mogu svake godine videti pored reka Save i Dunava, građani su ostali iznenađeni kada su ih videl, maltene usred centra grada.

- Kada mladunci rode porastu, onda je normalna stvar da istražuju svet oko sebe. Rode se sve više prebližavaju čoveku, gledaju ljudski život, saobraćaj u gradu, i čovek im više nije stran, pa se zato tako ležerno šetaju gradom - kaže za 24sedam biolog Kristijan Ovari. 

Prinstcreen/Instagram/serbialive_beograd
 

Naš sagovornik ističe da rode polako ali sigurno dolaze sve bliže gradovima i imaju susrete sa ljudima.

- Mlade rode se uglavnom ne plaše čoveka, one ulaze u ljudska naselja, neretko da traže hranu. To su namirnice koje mi bacamo, ali sa druge strane tu su i sitne životinje koje jedu naše otpatke - kojekakve bubice, miševi i slično, koje bi rode i te kako jele i u prirodi. Ne jede roda samo žabu i zmiju kao u crtanom filmu, ona jede i druge stvari koje može da nađe - ističe Ovari za 24sedam.

Naš sagovornik objašnjava da su rode ptice vodarice i da uglavnom biraju barska staništa.

- U prirodi bi trebalo da ih nađemo uz Savu i Dunav, i to uglavnom u mrtvajama, močvarama, zalivima i rukavcima. Rode za pravljenje gnezda biraju usamljena visoka stabla, koja su dovoljno stara, ali i dovoljno velika da mogu da izdrže težinu gnezda, a postoje i slučajevi u kojima one prave svoja gnezda i na dimnjacima, kao i na banderama - ističe Ovari.

RINA
 

Roda - simbol porodice 

Kako kaže naš sagovornik, rode u okviru svog rituala parenja obnavljaju gnezdo.

- To je jedan vrlo lep i dirljiv odnos, gde mužjak svaki put donese ženki neku grančicu i time učvršćuje vezu sa njom i stavlja joj do znanja da je to gnezdo njihovo. Zato je i u narodu roda toliko romantizovana ptica i predstavlja simbol porodice - zaključio je Ovari za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike