Putin, Erdogan i Nagorno-Karabah: Kakva će biti uloga Turske u Azerbejdžanu

18.11.2020

13:22 >> 19:09

0

Sporazumom o prekidu vatre okončane su šestonedeljne žestoke borbe između Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha

Putin, Erdogan i Nagorno-Karabah: Kakva će biti uloga Turske u Azerbejdžanu
Copyright Tanjug/AP Photo

Poštovanje sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu pored ruskih vojnika nadgledaće i Turska, nakon što su poslanici parlamenta te zemlje danas izglasali jednogodišnji mandat kojim je potvđrena odluka o slanju mirovnih snaga u Azerbejdžan. Podsetimo, ministri odbrane Rusije i Turske su još prošle nedelje potpisali memorandum o formiranju zajedničkog centra za nadzor u Azerbejdžanu, čime nisu jasno definisali tehničke detalje.

Lavrov: Nadgledanje na daljinu upotrebom dronova

Ruski zvaničnici su rekli da će učešće Ankare biti ograničeno na rad u centru za nadzor na teritoriji Azerbejdžana i da turske mirovne trupe neće ići u Nagorno-Karabah, dok je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da će centar sprovoditi nadgledanje na daljinu, upotrebom dronova i drugih tehničkih sredstava.

Za sada je poznato da će Rusija poslati 2.000 mirovnih trupa koje će tokom pet godina nadgledati poštovanje sporazuma o prekidu vatre oko Nagorno-Karabaha, a sporazumom o prekidu vatre okončane su šestonedeljne žestoke borbe između Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha.

Pošto je poznato da je Rusija ključna zemlja koja je izdejstvovala mir u ovim zemljama, postavlja se pitanje kakve će biti uloga Turske, s obzirom na to da je poznato njeno učešće tokom rata, u kojem je zauzela stranu Azerbejdžana.

Profesor međunarodnog prava Srđan Perišić ističe za 24sedam da je važno praviti razliku između mirovnih trupa i posmatrača.

– Turska neće slati mirovne trupe, već vojne posmatrače, to su oficiri, koji će u zajedničkom centru u Bakuu sa Rusima nadgledati i analizirati informacije sa terena, odnosno izveštavati o tome da li se poštuje dogovor. Na terenu će biti samo ruske vojne trupe koje se već uveliko raspoređuju. Turska neće imati kontakt sa Jermenima, oni će biti kod svog saveznika, ali opet uz prisustvo Rusije, koja im je dozvolila nadzor iz geopolitičkih razloga – objašnjava Perišić i dodaje da “Rusija jedina zaslužna za trenutni mir na Kavkazu”.

Pročitajte još: Turska šalje plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah?! Lavrov se oglasio – ne delimo stav Turske 

Moskva i Ankara u Azerbejdžanu kao i u Siriji

Odnosi Rusije sa Turskom, preko Azerbejdžana, u ovom slučaju su slični poput onih u Siriji. Rušenje ruskog helikoptera MI-24, koji je oborila azerbejdžanska raketa iznad Jermenije i pogibja ruske posade – sigurno nije bilo slučajno, kao što nije moglo da bude slučajno reketiranje crkve u Šuši. To je bila poruka Rusima, kao što je bilo obaranje ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici 2015. godine. Čak je i ambasador Azerbejdžana u Moskvi pokušao da relitavizuje ovaj incidetn rekavši: “U ratu, kao u ratu – svašta može da se dogodi”.

Srđan Perišić, Printscreen/Youtube

Perišić ipak navodi da Turska ima politiku koja odgovara Rusiju i podseća da se Azerbejdžan izvinio nakon tog incidenta.

– Kao što obaranje ruskog aviona u Siriji nije bila naredba Erdogana, već ljudi koji mu rade o glavi, to mislim i sada kad je oboren ruski helikopter. Rusiji odgovara antiamerička i antievropska politika koju vodi predsednik Turske. Oni već poslednjih pet godina ne gledaju interese NATO, a pogotovo ne na Kavkazu. Zapad je verbalno podržao Pašinjana, ali nije dobio ni vojnu ni ekonomsku pomoć. Time je konačno isključen iz ovog regiona i zato Rusija dozvoljava Turskoj određeno učešće u Azerbejdžanu. Primera radi, kada bi Turska sprovodila politiku Zapada, sada bismo sigurno imali njihove trupe na Kavkazu, što nije slučaj – zaključuje Perišić.

Putin: Status Nagorno-Karbaha biće određen u budućnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će status Nagorno-Karabaha biti određen u budućnosti, a da za sada ostaje status kvo.

– Konačni status Karabaha nije rešen. Dogovorili smo se da ćemo zadržati postojeći status kvo, a šta će dalje biti, to treba da reše budući lideri, učesnici u tom procesu – rekao je juče šef ruske države odgovarajući na pitanja medija o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Prema mišljenju Putina, ako se stvore uslovi za normalan život, za obnavljanje odnosa između Jermenije i Azerbejdžana, između ljudi, posebno u zoni sukoba, to će stvoriti uslove za određivanje statusa Nagorno-Karabaha, prenosi agencija TAS S.

Predsednik Rusije je ukazao da je nepriznavanje Karabaha kao nezavisne države bez sumnje bio faktor koji je značajno uticao na tok događaja u regionu. Putin je podsetio da ni Jermenija nije priznavala Karabah.

Pročitajte još: Rusi dolaze: Još 20 aviona sa mirovnjacima stiglo u Nagorno-Karabah

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike