Misteriozno, ali moćno oružje: Šta se sve zna o "kinžalu", ruskoj hipersoničnoj raketi?

23.12.2023

21:16

0

Već pet godina zna se za nju, a ona i dalje plaši protivnike svojim sposobnostima

Misteriozno, ali moćno oružje: Šta se sve zna o "kinžalu", ruskoj hipersoničnoj raketi?
Copyright Profimedia

Ruska vojska nastavlja da koristi hipersonične rakete "kinžal" u specijalnoj vojnoj operaciji. Ukrajinska i zapadna štampa izvestile su o preciznim vazdušnim udarima Rusije 14. decembra u okolini Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti, gde se nalazi ukrajinski vojni aerodrom.

Ruske rakete su ispaljene i u pravcu Sumske i Kijevske oblasti, rekao je portparol Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Prema Ignatovim rečima, napade su izveli lovci MiG-31K naoružani najsavremenijim ruskim hipersoničnim raketama "kinžal". Ove rakete privlače pažnju sveta otkad je najavljena njihova proizvodnja, a u nastavku navodimo šta se do sada zna o njima.

Šta je hipersonična raketa "kinžal"?

Kh-47M2 "kinžal" ("bodež") hipersonična je balistička raketa koja se lansira iz vazduha i sposobna je da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave. Prema zvaničnim informacijama, ima domet od 1.500 do 2.000 kilometara i dostiže brzinu do 10 maha (12.250 kilometara na sat). Ako se lansira iz strateškog udarnog bombardera dugog dometa "tupoljev" Tu-22M, domet "kinžala" bi mogao da se poveća na 3.000 kilometara.

Verovatno kružni otklon visokoprecizne rakete ne prelazi jedan metar, dok se za gađanje cilja koristi inercijalni navigacioni sistem (INS) sa mogućnošću podešavanja iz GLONASS sistema ili iz aviona AWACS.

Profimedia
 

"Kinžal" je aero-balistički sistem: nakon što se ispusti iz aviona, ubrzava do hipersonične brzine, a zatim prati balističku putanju "bez pogona". Putem leta bojeve glave od 500 kilograma upravljaju i aerodinamičke kontrolne površine i ranžirni mikromotori koji omogućavaju raketi da izvodi nepredvidive manevre. Prema ruskim vojnim posmatračima, "kinžal" je skoro "nepresretljiv" zbog svoje velike brzine, manevrisanja i mogućnosti navođenja.

Generalno, hipersonični kompleks je dizajniran tako da uništi posebno zaštićena stacionarna sredstva iza neprijateljskih linija.

Kada je svet saznao za projektil?

Ruski predsednik Vladimir Putin podigao je veo tajne oko "kinžala" tokom govora poslanicima Federalne skupštine Ruske Federacije 1. marta 2018. godine.

- Jedinstvene letno-taktičke karakteristike brzog aviona nosača omogućavaju isporuku projektila do mete za nekoliko minuta. U isto vreme, raketa koja leti hipersoničnom brzinom, deset puta većom od brzine zvuka, takođe manevriše na svim delovima putanje leta - kazao je on.

Koje testove je "kinžal" prošao?

Profimedia
 

Hipersonična raketa "kinžal" testirana je u različitim okruženjima. Jedno od testiranja obavljeno je sredinom novembra 2019. u arktičkom regionu, kako su tada novinarima rekli izvori iz ruske vojne industrije.

Raketa je lansirana sa aviona MiG-31K koji je poleteo iz vazdušne baze Olenegorsk na poluostrvu Kola. Oružje je uspešno pogodilo metu na poligonu Pemboj, oko 60 kilometara od Vorkute, prešavši oko 1.300 kilometara i dostigavši brzinu od 10 maha.

Zašto je MiG-31K izabran da nosi "kinžal"?

Kao "prvi stepen" rakete "kinžal" koristi se avion koji je podiže u stratosferu i ubrzava do nadzvučne brzine.

Postavlja se pitanje zašto je MiG-31 izabran za nosača "kinžala". Ovaj avion nije zamišljen kao nosač raketa, već kao lovac presretač. Prema ruskim vojnim posmatračima, suština je u tome da se MiG-31 može pohvaliti velikom brzinom i velikim dometom leta. Brzina letelice je 2.500 km/h (maksimalna 3.000 km/h), dok je domet leta do 3.000 kilometara. Osim toga, ratni avion može da dostigne visinu od 20.600 metara.

U septembru je objavljeno da je hipersoničnu raketu "kinžal" prvi upotrebio lovac bombarder Su-34 u zoni specijalne vojne operacije, što znači da oružje može da se nosi raznim ruskim avionima.

Kada je "kinžal" korišćen u borbi?

Profimedia
 

"Kinžal" je prvi put upotrebljen u zoni specijalne vojne operacije 18. marta 2022. za uništavanje podzemnog vojnog arsenala Oružanih snaga Ukrajine u Ivano-Frankovskoj oblasti. Raketa je uspela da probije betonske zidove dobro utvrđenog podzemnog skladišta naoružanja i raznese ga.

"Kinžal" je 9. marta pogodio i uništio ukrajinski podzemni bunker koji se nalazio u blizini Lavova na dubini od 120 metara, koji je služio kao štab Oružanih snaga Ukrajine i NATO-a. Kako se navodi, u napadu je poginulo 200 oficira i generala.

Ruske vazduhoplovne snage su u maju raketom "kinžal" u Kijevu uništile sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje "Patriot". Snimci udara pokazuju da je MIM-104 "Patriot" ispalio 32 projektila kako bi presreo "kinžal", ali je ipak promašio cilj. Na kraju je ruska hipersonična raketa raznela sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje.

Može li "kinžal" da se presretne?

Međunarodni posmatrači su više puta priznavali da postojeći sistemi protivvazdušne odbrane nisu u stanju da efikasno presretnu hipersonične rakete. Ipak, ukrajinski mediji tvrdili su da je njihova vojska uspela da sruši rusko čudesno oružje u nekoliko navrata, ne pružajući nikakve dokaze za te tvrdnje.

Nakon nepotvrđenih izveštaja o tome da je "Patriot" presreo "kinžal" u Ukrajini u maju, sistem proizveden u SAD brzo je uništila hipersonična raketa o kojoj je reč, opovrgnuvši ranije tvrdnje i osramotivši ukrajinsko rukovodstvo.

U decembru su ukrajinski mediji još jednom tvrdili da je nacionalna vojska oborila hipersoničnu raketu, ne dajući nikakav dokaz. Ruski vojni posmatrači su objasnili slučaj, pozivajući se na nedavni intervju koji je Ignat dao ukrajinskom video-kanalu.

Ignat se požalio na novi trik koji je usvojila ruska vojska da nadjača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Prema njegovim rečima, ruska vojska koristi i prave rakete i lažne ciljeve.

- To je ono što se zove funkcionisanje opreme za elektronsko ratovanje, oni postavljaju barijere, odnosno elektromagnetne impulse koje naši radarski sistemi vide kao mete slične "kinžalima" po parametrima leta. Odnosno po brzini i tako dalje - rekao je Ignat.

Prema ruskim vojnim posmatračima, ukrajinska vojska juri lažne ciljeve i veruje da je uspela da ih obori, dok prave hipersonične rakete izvršavaju svoju misiju u zoni borbenih dejstava i iza neprijateljskih linija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike