Panika bez pokrića: Četiri zemlje traže izgradnju "odbrambene linije" na granici s Belorusijom i Rusijom

27.06.2024

14:35

0

Projekat bi koštao oko 2,5 milijardi evra

Panika bez pokrića: Četiri zemlje traže izgradnju "odbrambene linije" na granici s Belorusijom i Rusijom
Copyright Profimedia

Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija traže od Evropske unije da izdvoji sredstva za izgradnju odbrambene linije duge 700 kilometara na granici sa Rusijom i Belorusijom.

Projekat bi koštao oko 2,5 milijardi evra, prema Rojtersu, koji je pregledao relevantna pisma.

- Stvaranje sistema odbrambene infrastrukture duž spoljne granice EU sa Rusijom i Belorusijom rešiće hitnu potrebu da se EU zaštiti od vojnih i hibridnih pretnji... Obim i cena ovog zajedničkog projekta zahtevaju ciljanu akciju EU za njegovu političku i finansijsku podršku - navodi se u pismu.

Diplomate EU procenjuju vrednost izgradnje ove odbrambene linije na oko 2,5 milijardi evra. Takođe se ističe da planiranje i izgradnja moraju biti koordinisani sa NATO-om i njegovim vojnim zahtevima.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je komentarisala plan baltičkih zemalja i Poljske, rekavši da je "najvažnije da bodlje budu okrenute prema njima, a ne prema Rusiji".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu da Moskva nema nameru da napadne zemlje NATO-a. On je primetio da zapadni političari često koriste izmišljenu rusku pretnju kako bi odvratili pažnju od unutrašnjih problema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike