Krasuha - novi ruski sistem elektronskog ratovanja fascinirao svet: Obara dronove kao od šale, u Ukrajini se pokazao kao nadmoćan

16.09.2023

21:05

0

„Krasukha-S4" je stvoren da špijunske satelite, zemaljske radare i vazdušne sisteme učini potpuno neefikasnim

Krasuha - novi ruski sistem elektronskog ratovanja fascinirao svet: Obara dronove kao od šale, u Ukrajini se pokazao kao nadmoćan
Copyright Profimedia

U zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini nedavno je upotrebljen samohodni sistem za elektronsko ratovanje „Krasukha-S4", što je prikazano na snimcima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Sitem je privukao pažnju celog sveta, naročito vojnih krugova, koji su fascinirani novom vrsom oružja za koje mnogi i dalje ne znaju kako funkcioniše i koliko je efikasno.

Koja je namena „krasuhe"?

„Krasukha-S4" je stvoren da špijunske satelite, zemaljske radare i vazdušne sisteme učini potpuno neefikasnim. To postiže generisanjem signala ometanja koji ciljaju frekvencije jezgra radara i druge izvore radio-emitovanja.

Osnovna namena sistema „krasuha" jeste zaštita komandnih mesta, trupa i protivvazdušne odbrane od vazdušnog izviđanja i visokopreciznog oružja.

Sistem elektronskog ratovanja je u bliskoj interakciji sa sistemima protivvazdušne odbrane, koji uništavaju neprijateljski objekat nakon što dobiju njegovu lokaciju od „krasuhe".

Profimedia
 

Pored toga, sistem uspešno angažuje bespilotne letelice koje lete na izuzetno malim visinama. Softverski i hardverski sistemi „krasuhe" imaju mogućnost da ometaju ugrađenu opremu dronova, efektivno čineći neprijateljske dronove slepim i bespomoćnim. To primorava letelicu da se penje na veće visine, što je stavlja u domet ruske protivvazdušne odbrane, koja potom uništava cilj.

Jedinstvene karakteristike

Prema rečima ruskog stručnjaka Romana Nasonova, „Krasuha-S4" je najefikasniji sistem u svojoj klasi. U stanju je da stvara radio-smetnje u širokom opsegu frekvencija, bez ograničenja u azimutu i ​​elevaciji.

Sistem može efikasno da gađa bilo koju vazdušnu metu. Domet kompleksa „Krasukha-S4", koji se sastoji od dva vozila, prelazi više od 300 kilometara.

Profimedia
 

Međuosovinsko rastojanje „krasuhe" je četvoroosovinsko terensko vozilo „kamaz", tako da mobilni kompleks može da radi u bilo kojoj oblasti, na temperaturama od minus 50 do plus 50 stepeni Celzijusovih.

Početak masovne proizvodnje

„Krasukha-S4", koji je razvio Koncern radio-elektronskih tehnologija „KRET", holding kompanija pod ruskom državnom korporacijom „Rostek", stvoren je 2009. godine i ušao je u masovnu proizvodnju 2011. godine.

Posle dve godine rusko Ministarstvo odbrane nabavilo je prvu seriju sistema „Krasukha-S4". Ova tehnologija, kako je istakao KRET, poseduje sposobnost da se koristi i za sisteme ranog upozorenja i kontrole u ​​vazduhu.

Upotreba u zoni specijalne operacije

Profimedia
 

Rusko Ministarstvo odbrane nedavno je predstavilo video-snimak koji prikazuje kako „Krasuha-S4" ometa izviđački dron koji pripada Oružanim snagama Ukrajine (OSU). Ovaj incident se dogodio na ruskoj teritoriji zone specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ministarstvo je takođe citiralo člana posade vozila „Krasuha-S4" koji je izjavio da „tokom specijalne operacije sistem dokazuje svoju efikasnost“. On je dodao da oni svoju „borbenu misiju prilično uspešno sprovode“.

Pored bespilotnih letelica OSU, „Krasukha-S4" se efikasno suprotstavila neprijateljskim balističkim raketama i avione, istakao je član posade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike