Militantne grupe Bliskog istoka: Ko čini Osovinu otpora i za šta se oni bore?

11.11.2023

21:21

0

Pet paravojnih organizacija moglo bi da dovede do haosa u regionu ako bi se organizovali i zajedno krenuli na Izrael

Militantne grupe Bliskog istoka: Ko čini Osovinu otpora i za šta se oni bore?
Copyright AP Photo/Hassan Ammar/Adel Hana Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozoravao je više puta da bi bila teška greška ako bi se šiitska grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu uključila u sukob sa Izrealom, iako je ova paravojna organizacija već nedeljama na ratnoj nozi sa jevrejskom državom, što je potvrdio i njen lider Hasan Nasralah u svom obraćanju, rekavši da su se oni uključili u borbe još 8. oktobra.

I irački pokret Kataib Hezbolah nakratko se uključio kada je sredinom oktobra preuzeo odgovornost za napad na američku vojnu bazu u Siriji, obećavši da će nastaviti sa takvim akcijama pošto SAD „snose punu odgovornost za ono što se dešava u Pojasu Gaze“.

Osim toga, naglasio je da je spreman da pritekne u pomoć Hamasu i da je već prešao na iračko-jordansku granicu.

Džafar al Huseini, portparol Kataib Hezbolaha sa sedištem u Iraku, saopštio je da njegova šiitska milicija stoji iza napada na američke vojne baze u Iraku i Siriji, dodajući da će se „operacije nastaviti bržim tempom“.

Što je Izrael agersivniji prema Pojasu Gaze u navodnoj nameri da uništi Hamas, sve više raste prisustvo i uticaj antiizraelske "Osovine otpora" u tekućoj eskalaciji.

„Osovina otpora“

Profimedia
 

„Osovina otpora“ je izraz koji se odnosi na neformalni šiitski oružani savez i navodno se sastoji od Irana, Sirije i libanskog Hezbolaha, iračkog Kataib Hezbolaha i jemenskih Huta, zajedno sa svim antizapadnim ili antiizraelskim milicijama u regionu.

Svi oni smatraju da Država Izrael nema pravo na postojanje i da je nelegalno okupirala palestinsku zemlju. Naime, od početka aktuelnih neprijateljstava između Izraela i Gaze brojni članovi su izrazili spremnost da podrže Hamas i to ne samo rečima.

„Osovina otpora“ je upozorila na preventivne akcije protiv Izraela u bliskoj budućnosti, kako je izjavio iranski ministar spoljnih poslova Hosein Aabdolahijan u intervjuu za iransku novinsku agenciju 17. oktobra.

- Sve opcije su otvorene i ne možemo biti ravnodušni prema ratnim zločinima koji se čine nad narodom Gaze. Svaka preventivna mera je moguća. Mi ne naređujemo snagama otpora u regionu, one same donose odluke - dodao je on.

Teheran je već odbacio tvrdnje da je imao ulogu u sada već ozloglašenom napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, označivši te optužbe kao neosnovane, napominjuči da Islamska Republika ne interveniše u donošenju odluka drugih zemalja.

Pojas Gaze: Hamas i Palestinski islamski džihad

AP Photo/Adel Hana
 

Hamas i Palestinski islamski džihad (PIDž) tradicionalno su bili jezgro Otpora i redovno su učestvovali u neprijateljstvima sa Izraelom, za razliku od drugih članova Osovine.

Iako je Abdul Madžid Avad, portparol Hamasa u Libanu, ranije naglasio - glavni cilj Osovine otpora je „da uništi i zbriše Izrael sa lica zemlje“.

Palestinski islamski džihad tvrdi da drži 30 izraelskih talaca u Gazi, dok Hamas navodno drži preko 200. Obe grupe su preuzele odgovornost za nekoliko raketnih i minobacačkih napada na izraelsko tlo.

Jug Libana: Hezbolah

AP Photo/Hassan Ammar
 

Hezbolah je jedna od najmoćnijih partija u Libanu, koja ima svoje oružane snage i kontroliše jug Libana, kao i granicu zemlje sa Izraelom.

Od početka izraelsko-palestinske konfrontacije Hezbolah svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom.

IDF je 16. oktobra najavio evakuaciju 28 zajednica u severnom delu zemlje, u blizini libanske granice, jer su se sukobi za Hezbolahom intenzivirali.

Jemen: Ansar Alah ili Huti

Profimedia
 

Pokret Ansar Alah, poznat i kao jemenski Huti, takođe je najavio spremnost da se pridruži neprijateljstvima, što je pokazao i pokušajima granatiranja Izraela.

Abdul Malik al-Huti, vođa pokreta Ansar Alah, izjavio je da su Huti spremni da „izvrše svoju svetu dužnost da budu uz palestinski narod“. Takođe je obećao da će grupa na svaku intervenciju u Gazi odgovoriti bespilotnim letelicama, projektilima i drugim vojnim sredstvima.

Ratni brod američke mornarice koji je delovao u blizini jemenske obale presreo je više projektila i nekoliko dronova iz Jemena, koje su, prema rečima američkih vojnih zvaničnika, ispalili Huti i koji su "potencijalno mogli da idu ka ciljevima u Izraelu“.

Irak: Kataib Hezbolah

Kataib Hezbolah je u više navrata preuzimao odgovornost za nekoliko napada dronovima na američke vojne baze Ain Al Asad i Al Harir u Iraku, kao i na američke baze Al-Tanf i Konoko u Siriji.

Portparol pokreta Džafar el Huseini izjavio je da su napadi izvedeni zato što su „Amerikanci suštinski partneri u ubijanju građana u Pojasu Gaze i stoga moraju da snose posledice“.

Ranije je lider Kataib Hezbolaha Abu Husein Al Hamidavi obećao da će gađati američke baze u Iraku ako SAD podrže Izrael tokom rata, što je i ispunio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike