Izrael ubio još jednog doktora u Gazi, sad tvrdi da je bio terorista: Lekari bez granica negiraju, traže nezavisnu istragu

27.06.2024

15:28

0

Fizioterapeut danju, operativac džihadista noću - tvrde IDF

Izrael ubio još jednog doktora u Gazi, sad tvrdi da je bio terorista: Lekari bez granica negiraju, traže nezavisnu istragu
Copyright Tanjug/AP/AP Photo/Ariel Schalit, File

Izraelska vojska saopštila je da je doktor iz organizacije Lekari bez granica (MSF) ubijen u vazdušnom napadu u utorak na grad Gaza zapravo "terorista" koji radi za Palestinski islamski džihad.

Fadi Al-Vadija je više od 15 godina služio kao operativac te militantne grupe i pomagao je u izgradnji raketa korišćenih protiv izraelskih gradova, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri. On je dodao da je Al-Vadija bio "stručnjak u oblasti elektronike i hemije" oružane grupe.

IDF je u sredu objavila fotografiju na kojoj se navodno vidi Al-Vadija u uniformi palestinskog islamskog džihada.

 

 

- Fizioterapeut danju, operativac džihadista noću - naveo je Adri, tvrdeći da je slučaj "podsetnik na to kako terorističke organizacije u Gazi koriste međunarodne humanitarne organizacije kao živi štit".

Dobrotvorna organizacija je negirala da je njen zaposleni terorista, rekavši da je Al-Vadija ubijen dok se vozio biciklom do klinike u kojoj je radio.

- Ubistvo zdravstvenog radnika dok je bio na putu da pruži vitalnu medicinsku negu ranjenim žrtvama beskrajnih masakra širom Gaze nije šokantno, nego cinično i odvratno - rekla je Kerolajn Segin, menadžer operacija MSF-a za Palestinu. Organizacija je saopštila da je još pet osoba, uključujući troje dece, ubijeno u istom vazdušnom napadu.

 

 

- Fadi je pogubljen u izraelskom udaru i nikakvi dokazi o bilo kakvom nedelu sa njegove strane nisu podeljeni sa MSF-om. Samo nezavisna istraga moći će da utvrdi činjenice - navodi se u saopštenju dobrotvorne organizacije.

Al-Vadija je bio šesti član MSF-a i jedan od više od 500 zdravstvenih radnika koje su ubile izraelske snage otkako su izbile borbe u Gazi pre osam meseci, saopštila je ta organizacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike