Koliko Hezbolah uopšte može da priušti rat sa Izraelom?

23.10.2023

21:16

0

Autor: N.P.

Dok se situacija u Gazi zahuktava, postoji strah da će Hezbolah otvoriti novi front, uz podršku svojih libanskih lidera i Irana

Koliko Hezbolah uopšte može da priušti rat sa Izraelom?
Borci Hezbolaha prisustvuju sahrani svojih saboraca koji su poginuli u izraelskim napadima - Copyright AP Photo/Hussein Malla, File

Libanski pokret Hezbolah je upozorio da je spreman da se uključi u rat protiv Izraela, ukoliko ta zemlja započne invaziju na Pojas Gaze.

Izraelska vojska i borci Hezbolaha već danima razmenjuju vatru na granici dveju država.

Dok se situacija zahuktava, postoji strah da će Hezbolah otvoriti novi front, uz podršku svojih libanskih lidera i Irana. To bi možda pomoglo palestinskom Hamasu i civilima u Gazi, ali bi bilo katastrofalno za Izrael i Liban, smatraju analitičari, a prenosi Al Džazira.

Da li je Hezbolah i ranije ratovao sa Izraelom?

Hezbolah je u julu 2006. zarobio dva izraelska vojnika, što je naišlo na veoma oštar odgovor. Rat je trajao 34 dana i rezultirao je smrću više od 1.100 Libanaca i 165 Izraelaca.

Profimedia
Zastava Hezbolaha

Niko nije zvanično proglašen pobednikom, ali je bilo jasno da su gubitnici libanski civili. Izrael je uništio ili oštetio oko 30.000 domova, 109 mostova i 78 medicinskih ustanova, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Nikolas Blanfrod, stručnjak za Hezbolah u Atlantskom savetu, rekao je da je ova ekstremistička grupa tada imala 3.000-5.000 boraca i projektile kratkog dometa.

Međutim, u poslednjih 17 godina su značajno poboljšali svoje vojne kapacitete.

- Mislim da Hezbolah danas ima sposobnost da Izraelu nanese najveću štetu još od osnivanja jevrejske države 1948. godine - rekao je Blanford za Al Džaziru.

Prema njegovim procenama, Hezbolah broji najmanje 60.000 boraca, uključujući i rezerviste. Zalihe projektila su povećali sa 14.000, koliko ih je bilo 2006. godine, na 150.000, koliko ih otprilike danas ima.

AP Photo/Hussein Malla
Sukobi na izraelsko-libanskoj granici

Većina ih je kratkog dometa, ali poseduju i precizne iranske rakete dometa do 300 kilometara. Specijalne snage Hezbolaha su obučene da upadnu na teritoriju Izraela u slučaju rata.

- Nije slučajnost što su izraelski zvaničnici tokom nekoliko poslednjih godina Hezbolah smatrali svojom glavnom pretnjom - dodao je stručnjak.

Osim toga, Hezbolah se borio i u sirijskom ratu na strani predsednika Bašara al Asada, što mu je pomoglo da poboljša svoje borbene, ali i obaveštajne sposobnosti.

Koliko je moguć rat Izraela i Hezbolaha?

Iako okršaji na graničnom području nisu neobični, danas postoji značajniji rizik od većeg sukoba.

Hezbolah i Iran bi mogli da odluče da otvore drugi front protiv Izraela, u zavisnosti od uništenja u Gazi. Ukoliko Hamas bude uništen, Hezbolah bi mogao da se uključi u aktuelni sukob.

- Iran je okupio labav skup igrača kako bi stvorio svoje "sile otpora". Hezbolah je razmišljao o ovoj ideji koja je poput člana 5 NATO-a: napad na jednu članicu je napad na sve. Ne mislim da je to bio slučaj u prošlosti - rekla je Randa Slim, direktorka Programa za sukobe i rešenja pri Insitutu za Bliski istok.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
Izraelska vojska

Uprkos svemu, Blanford veruje da će Iran i Hezbolah uspeti da pokažu uzdržanost. On smatra da Hezbolah služi kao veliko "oruđe odvraćanja" od bilo kakvih izraelskih ili američkih planova za napad na Iran.

- Ukoliko bi izbio rat u Iranu, Hezbolah bi bio potučen i Iran bi izgubio ključnu odstupnicu - rekao je.

Ipak, rat se nikada ne može isključiti kao opcija. Blanford je dodao da Iran i dalje može da aktivira svoje satelite protiv Izraela ukoliko proceni da je pravo vreme za to.

SAD su svesne tog rizika, pa su prošle nedelje u istočni Mediteran poslale dva nosača aviona.

Da li Hezbolah može da pobedi Izrael?

Hezbolah može da nanese veliku štetu Izraelu, ali će i dalje biti nadjačan, smatra Slimova.

Ona veruje da bi libanska grupa mogla da nanese veliki udar na izraelsku kritičnu infrastrukturu, poput aerodroma "Ben Gurion", ali da će na kraju Izrael veći deo Libana sravniti sa zemljom.

- Rat u Siriji je bio drugačiji. Hezbolah se borio sa raznim militantnim grupama, a neke od njih su finansirale određene arapske zemlje, ali to ne može da se poredi sa moćnom izraelskom vojskom - navela je.

AP Photo/Hassan Ammar
Vojnici Hezbolaha

U slučaju proširenja sukoba, Izrael bi mogao da se pozove na tzv. doktrinu Dahja, nazvanu po naselju i uporištu Hezbolaha na jugu Bejruta, koja kaže da se mora upotrebiti disproporcionalna sila koja gađa civile i vojnu infrastrukturu.

U ratu protiv Hezbolaha najgore će proći Libanci, koji već teško žive zbog političke i ekonomske krize.

U tom slučaju bi se očekivala migracija šiitskih Libanaca ka gradovima gde pretežno žive suniti i hrišćani, a to bi onda moglo da pokrene verske tenzije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike