Svetski lideri su se okupili na samitu BRIKS-a: Ko sve želi da pristupi bloku i o čemu će biti reči?

22.08.2023

21:14

0

Autor: N.P.

U Johanezburg su pozvane delegacije 67 zemalja

Svetski lideri su se okupili na samitu BRIKS-a: Ko sve želi da pristupi bloku i o čemu će biti reči?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Samit zemalja BRIKS-a se održava od 22. do 24. avgusta u Južnoj Africi, a biće to najveće okupljanje lidera iz dela sveta koji ne pripada Zapadu.

Osim samih članica, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, u Johanezburg su pozvane delegacije 67 zemalja, među njima 53 iz Afrike, kao i lideri Bangladeša, Bolivije, Indonezije i Irana.

Koje zemlje žele da pristupe BRIKS-u?

Zvanično su zahteve za članstvo uputile 23 zemlje, o čemu će biti diskutovano na 15. samitu. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je rekao da njegova zemlja podržava proširenje BRIKS-a.

Više od 40 zemalja je ranije izrazilo želju da se pridruži ovoj ekonomskoj organizaciji, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Komore, Gabon i Kazahstan.

Države koje su se zvanično prijavile za članstvo su: Argentina, Turska, Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Senegal, Alžir, Etiopija, Iran i Indonezija.

AP Photo/Themba Hadebe
Kineski predsednik Si Đinping sa južnoafričkim kolegom Sirilom Ramafosom

Želja za proširenjem se naročito pojačala nakon geopolitičkih promena izazvanih pandemijom koronavirusa, ali i ratom u Ukrajini.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji utiču i na ostatak sveta, tako da su mnoge zemlje Juga počele da razmišljaju o ulasku u BRIKS kao alternativnoj platformi svetske ekonomije.

Poseban fokus će biti na produbljivanju veza BRIKS-a i Afrike.

Valuta BRIKS-a

Zajednička valuta BRIKS-a neće biti na programu 15. samita, ali su pojedini zvaničnici istakli da će zemlje članice nastaviti da se udaljavaju od američkog dolara.

Kako bi BRIKS mogao da promeni svetsku ekonomiju?

Pojačana dedolarizacija i korišćenje nacionalnih valuta u međunarodnim ekonomskim transakcijama i jačanje Nove razvojne banke su ključne teme o kojima će se razgovarati na samitu.

- Međunarodna zajednica je umorna od ucena i pritisaka zapadnih elita i njihovih kolonijalnih i rasističkih manira. Zato, ne samo Rusija već i određeni broj drugih zemalja smanjuje zavisnost od dolara, prelazeći na alternativne načine plaćanja - poručio je Sergej Lavrov u članku za južnoafrički "Ubuntu".

Lavrov je istakao da je sposobnost BRIKS-a da utiče na globalnu agendu određena sa nekoliko objektivnih faktora. Prvo, populacija BRIKS-a čini više od 40 odsto ukupne populacije, zatim, teritorije zemalja članica premašuju četvrtinu ukupne površine sveta, a članice BRIKS-a su ostvarile 31,5 odsto svetskog BDP-a u 2023. godini.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Prema određenim procenama, ukupni BDP zemalja članica BRIKS-a u 2023. je premašio 27,6 biliona dolara.

Lavrov je naglasio da BRIKS ne namerava da zameni postojeće multilateralne mehanizme, a pogotovo ne da postane novi "kolektivni hegemon".

Prema njegovim rečima, članice se zalažu za stvaranje uslova za razvoj svih država i za isključivanje hladnoratovske politike.

Na samitu se očekuje da će države razmotriti pojačavanje finansiranja lokalnih valuta i zajmova u okviru Nove razvojne banke (NDB).

NDB, prethodno poznata kao Razvojna banka BRIKS, osnovana je 2015. u cilju sakupljanja resursa za infrastrukturne i razvojne projekte u zemljama razvoja.

Od 30. januara ove godine, NDB je odobrila 83 investiciona projekta ukupne vrednosti 30,1 milijardu dolara.

Strategija BRIKS-a

Zemlje BRIKS-a su se zavetovale da će stimulisati jak ekonomski rast i podržavati sistem multilateralne trgovine zasnovan na principima i pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Pod tim se podrazumeva puno poštovanje ekonomskog suvereniteta zemalja članica, posvećenost međunarodnom pravu, otvorenost, deljenje informacija i postizanje konsenzusa prilikom donošenja odluka, prepoznavanje multipolarne prirode međunarodnog ekonomskog i finansijskog sistema...

Inače, u junu 2006. BRIKS su osnovali ministri ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Južna Afrika je u decembru 2010. dobila poziv da se pridruži savezu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike