BRIKS hoće sopstvenu valutu: Da li može da zameni dolar i koliko je to moguće?

09.06.2023

21:15

0

Autor: N.P.

Alternativna valuta bila bi izvodljivo rešenje za mnoga dešavanja u današnjem svetu

BRIKS hoće sopstvenu valutu: Da li može da zameni dolar i koliko je to moguće?
Copyright AP Photo/Matt Slocum

Grupa BRIKS je upitala Novu razvojnu banku, sa sedištem u Šangaju, za savet kako bi potencijalna nova valuta uticala na razvoj svetske ekonomije i da li bi mogla da zaštiti članice od zapadnih sankcija.

U tom smislu, valuta BRIKS-a bi u budućnosti mogla da zameni dolar, smatraju stručnjaci.

- Svet su zadesile mnoge višeslojne geopolitičke promene. BRIKS ima priliku da pruži širu ekonomsku stabilnost u svetskim pitanjima, istovremeno kreirajući alternativne platforme u ključnim oblastima, među njima i jedinstvenu valutu - rekla je preduzetnica Ašraf Patel za ruske medije.

Samo prošle godine zemlje BRIKS-a su trgovale s viškom od 387 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući Kini.

AP Photo/Nardus Engelbrecht
Predstavnici BRIKS-a u Južnoj Africi

- Valuta BRIKS-a bi bila mogućnost koja najviše obećava. Radom na bilateralnim (Kina - Brazil) i regionalnim nivoima (Brazil - Argentina) mogu da se povećaju trgovinski tokovi. Roba proizvedena u jednoj državi može da zaobiđe trgovinske restrikcije tako što će biti izvezena u treću zemlju i onda ponovo uvezena iz nje. Kao što je dužnička kriza u SAD pokazala prethodnih nekoliko dana, američki domaći finansijski sistem nije održiv, a taj dug se izvozi globalno preko trgovinskih ratova... Tako da bi alternativna valuta bila izvodljivije rešenje za svet u kome se nalazimo - dodala je.

Koja bi bila svrha BRIKS-ove valute?

Ministri spoljnih poslova članica BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) okupili su se 1. juna, a dvodnevnom samitu u Kejptaunu prisustvovale su i njihove kolege iz Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Kazahstana.

Blok je najavio da će uskoro razmotriti mogućnost stvaranja sopstvene valute kako bi se zaobišao američki dolar. Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, kao i isključivanje države iz sistema SWIFT i zamrzavanje sredstava, primorale su i druge zemlje da tragaju za drugačijim rešenjima.

Ipak, dolar neće tek tako nestati preko noći.

AP Photo/Eraldo Peres
Sergej Lavrov

Koncept jedinstvene valute BRIKS-a predstavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Africi u januaru ove godine.

Istovremeno je o tome i brazilski predsednik Lula da Silva diskutovao sa argentinskim kolegom Albertom Fernandezom. Od tada članice bloka održavaju sastanke o tome može li se dolar zameniti i iznose različite predloge. Nova zajednička valuta bi mogla da bude osigurana ne samo zlatom nego i, recimo, retkim zemnim elementima.

Kako će zajednička valuta funkcionisati?

Zemlje BRIKS-a su u julu 2014. pokrenule Novu razvojnu banku (NDB), međunarodnu finansijsku organizaciju čiji je glavni cilj da finansira infrastrukturne projekte u državama članicama. Međutim, deluje i kao alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu za zemlje u razvoju.

Prema rečima ruskog ministra finansija Antona Siluanova, ukoliko bi se ideja o zajedničkoj valuti ostvarila, NBD bi mogla da postane centar u kome bi se pojednostavila pitanja uzajamne robne razmene.

24sedam/Profimedia
Rusija, ali i druge zemlje traže načine da zaobiđu sankcije Zapada

U početku bi BRIKS-ova valuta mogla da se koristi u transakcijama u nacionalnim valutama i konverzijama, ali bez upotrebe dolara. Međutim, u budućnosti bi mogla da postane sredstvo plaćanja i da dobije status rezervne valute ne samo za članice već i za druge države.

Vrednost jedinstvene valute može se utvrditi na osnovu tzv. korpe valuta zemalja članica.  "Težina" pojedinačne valute u korpi bi se određivala u zavisnosti od bruto domaćeg proizvoda države (BDP), zlatnih i deviznih rezervi, kao i trgovinskog bilansa i veličine javnog duga.

Nova valuta bi se zvala "R5", što predstavlja početna slova nacionalnih valuta zemalja članica - real, rublja, rupi, renminbi i rand.

Da li je to uopšte moguće?

Ruski ekonomista Mihail Kazin je rekao da očekuje postepen prelaz ka potencijalnoj jedinstvenoj valuti BRIKS-a. Prema njegovom mišljenju, prvo bi se pojavilo nekoliko novih valutnih zona, a onda bi za nekih 10 godina BRIKS-ova valuta mogla da se izdigne kao "superstruktura", poput evra.

AP Photo/Seth Wenig
 

Kazin smatra da bi danas bilo logično pokrenuti jedinstveni sistem plaćanja unutar bloka kako bi se zaobišle sankcije. Zanimljivo, takav sistem je već predložen 2018. godine, a trebalo je da se zove "BRICS Pay".

Da li BRIKS predstavlja pretnju?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom samita u Kejptaunu naglasio da je BRIKS, u odnosu na zapadnocentrične grupe, zasnovan na principima jednakosti, međusobnog poštovanja, konsenzusa, odsustva intervencije i strogog pridržavanja Povelji UN.

Inkluzivni pristup se pokazao efikasnim, iako su članice BRIKS-a različite u kulturnom smislu, ali i u tome kako pristupaju Zapadu i Jugu.

- Kina je jasan lider razvoja i infrastrukturnih finansija u svetu. Rusija je ključni globalni igrač na energetskom tržištu, a u evroazijskom regionu se politički pomerila istočno. Indija više zauzima prozapadni stav, posebno kada je reč o nedavnim saradnjama i sporazumima s G7, Australijom... Južna Afrika i Brazil pod Lulom zauzimaju stav nesvrstanih u svetskim pitanjima. Kako raste članstvo BRIKS-a, stvari će postati zanimljivije, nudi se više mogućnosti - rekla je preduzetnica Patel.

U avgustu će se održati samit lidera zemalja članica BRIKS-a, a razgovaraće se o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima, kao i o proširenju bloka.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike