Otkrivena dobro čuvana tajna: Google plaćao Appleu milijarde, evo i zbog čega

02.05.2024

15:53

0

Autor: K. O.

Nadali su se da ova informacija nikada neće stići do javnosti

Otkrivena dobro čuvana tajna: Google plaćao Appleu milijarde, evo i zbog čega
Copyright Profimedia

Dogovor između dva tehnološka giganta je u središtu značajnog slučaja, u kojem antimonopolski organi navode da je Google nezakonito monopolizovao tržište za onlajn pretragu i povezano oglašavanje. Ministarstvo pravde i Google će ponuditi završne reči u slučaju danas i sutra, a odluka se očekuje kasnije ove godine.

Google i Apple su se nadali da će zaštititi iznos plaćanja od javnog otkrivanja. Na suđenju prošle jeseni, rukovodioci Applea su svedočili da je Google platio „milijarde“, ne navodeći broj. Google-ov svedok je kasnije slučajno otkrio da Google plaća 36 odsto prihoda koje zaradi od reklama na mreži za pretragu Apple-u.

Google, odnosno njegova matična kompanija Alphabet, platila je Appleu 20 milijardi dolara tokom 2022. godine, kako bi i dalje bio podrazumevani pretraživač na proizvodima sa znakom jabuke.

Sudski dokumenti podneti kasno u utorak uoči završnih reči označavaju prvu javnu potvrdu cifara od strane Apple-ovog višeg potpredsednika za usluge, Edija Kjua. Takve brojke nijedna kompanija ne otkriva u svojim podnescima o hartijama od vrednosti. Dokumenti su takođe otkrili važnost isplata za Apple-ov krajnji rezultat. Na primer, u 2020. Google-ova plaćanja Apple-u su činila 17,5 odsto operativnog prihoda proizvođača iPhone-a.

Profimedia
 

Ugovor sa Apple-om je najvažniji od Google-ovih podrazumevanih dogovora, jer postavlja pretraživač za najkorišćeniji pametni telefon u SAD.

Apple je prvi put pristao da besplatno koristi Google u Safari pretraživaču 2002. godine. Ali kompanije su kasnije odlučile da podele prihod od oglašavanja na pretraživačkoj mreži. Do maja 2021. godine, to je značilo da je Google plaćao Apple-u više od milijardu dolara mesečno za status neizmirenih obaveza, naveli su tužioci u podnesku.

Microsoft, koji upravlja konkurentskim pretraživačem Bing, više puta je pokušavao da odvrati Apple od odnosa sa Guglom. Kompanija je ponudila da podeli 90 odsto svojih prihoda od oglašavanja sa Apple-om kako bi Bing bio podrazumevani u Safariju, navodi se u sudskim dokumentima. Te brojke takođe nisu ranije objavljene.

Profimedia
 

Glavni izvršni direktor Microsofta, Satia Nadela, svedočio je na suđenju prošle godine da je kompanija bila spremna da učini niz ustupaka, uključujući skrivanje brenda Bing, kako bi ubedila Apple da izvrši promenu, za koju je rekao da će „promeniti igru“.

„Koga god odaberu, oni prave kralja“, rekla je Nadela za Apple, a prenosi The Bussines Times.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike