Bolivija izrazila želju da se pridruži BRIKS-u: Uručila zvaničnu notu Rusiji

02.08.2023

17:52

0

Najmanje 19 država već hoće članstvo u ovom ekonomskom bloku

Bolivija izrazila želju da se pridruži BRIKS-u: Uručila zvaničnu notu Rusiji
BRIKS zajednica - Copyright Pixabay

Ambasada Bolivije u Rusiji predala je Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi notu o želji te zemlje da se pridruži BRIKS-u, saopštila je šefica moskovskog diplomatskog predstavništva Marija Luiza Ramos Ursagaste.

- Preneli smo ovu notu svim zemljama o našoj želji da se pridružimo BRIKS-u, zatim smo, odlukom BRIKS-a, pozvali predsednika (Bolivije) na samit - rekla je ona, prenela je agencija RIA Novosti.

BRIKS je 2022. godine najavio da će proširiti broj zemalja članica kako bi organizaciju učinio inkluzivnijom.

Kako je u intervjuu za RIA Novosti rekao ambasador Južne Afrike u Moskvi Mzuvukile Maketuka, sve zemlje BRIKS-a pozdravljaju proširenje, ali je neophodno utvrditi modalitete za prijem novih članova, a o ovom pitanju treba odlučivati kolektivno.

Najmanje 19 država već je izrazilo želju da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat. Dvadeseta zemlja bi mogla da bude Venecuela.

Samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike. Rusiju će predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće putem video-linka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike