Zašto će biti toliko teško da se identifikuju žrtve požara na Havajima? "Ovo nije samo pepeo, to su naši bližnji!"

16.08.2023

21:00

0

Autor: N.P.

Stručnjak za identifikovanje žrtava rekao je da bi proces mogao da traje mesecima, pa čak i godinama

Zašto će biti toliko teško da se identifikuju žrtve požara na Havajima? "Ovo nije samo pepeo, to su naši bližnji!"
Copyright AP Photo/Rick Bowmer

Nedelju dana nakon stravičnog požara koji je opustošio havajski Maui, ne zna se tačan broj mrtvih.

Za sada, ta brojka je 106, ali se strahuje da će biti daleko veća, pogotovo jer je nestalih 1.300.

Na terenu se nalaze i psi obučeni da tragaju za žrtvama.

Havajski guverner Džoš Grin rekao je da će biti potrebno najmanje 10 dana da se utvrdi tačan broj mrtvih i da bi istražitelji mogli da nalaze 10 ili 20 tela dnevno.

AP Photo/Rick Bowmer
 

Samo su tri žrtve identifikovane do sada, jer je vatra topila i metalne strukture.

Stručnjak za identifikovanje žrtava rekao je da bi proces mogao da traje mesecima, pa čak i godinama.

Uništenje u Lahajni je ogromno, pa je potraga veoma teška, možda čak i nemoguća. Oko 80 odsto grada je potpuno uništeno.

Šef policije Mauija Džon Peletijer opisao je surovu stvarnost.

- To nije samo pepeo koji sklonite sa vaše odeće, to su naši bližnji - naveo je.

Profimedia
Lahajna je spaljena do temelja

Nema ni otisaka prstiju ni zuba

Komplikovan deo je sakupljanje uzoraka, rekao je Danijel Podini, profesor forenzičke molekularne biologije na Univerzitetu "Džordž Vašington".

- Treba pronaći prave uzorke, identifikovati srodnike, stvoriti bazu podataka srodnika svih nestalih i onda ih uporediti sa bazom uzoraka... Ima tu svega - dodao je.

Kris Milroj, profesor patologije i laboratorijske medicine na Univerzitetu Otava, rekao je da na Havajima neće biti tako lako primeniti naučne metode zbog razmera uništenja.

- Zbog požara i nefunkcionalnosti gradskih službi, neće biti moguće pristupiti zubarskim podacima. Verovatno je i to uništeno u plamenu - rekao je profesor, objašnjavajući da mnoge žrtve ovoga puta neće moći da identifikuju ni preko snimaka zuba.

AP Photo/Rick Bowmer
 

Visoke temperature su možda uništile i otiske prstiju brojnih žrtava, dodao je, a slična situacija je i sa veštačkim kukovima ili pejsmejkerima.

- Glavna stvar koju tražite je DNK, ali su vam potrebni ljudi sa kojima možete da je uporedite. Čak i tada ćete možda imati, recimo, braću koja su stradala. Možete da kažete da su u srodstvu, ali ne možete da utvrdite ko je ko ukoliko nemate i neke druge dokaze - objasnio je.

Vizuelno prepoznavanje je nepouzdano, kao i nalaženje ličnih stvari, poput tašni ili novčanika, blizu ljudskih ostataka.

AP Photo/Rick Bowmer
 

- Postoji mogućnost da su se predmeti pomešali ili da su ostaci oštećeni. Takođe se može dogoditi i da neki rođak dođe na prepoznavanje i toliko bude užanust prizorom da izjavi da to ništa nije istina. Tako da se u ovim slučajevima preferiraju naučni metodi - rekao je Milroj.

Specijalno obučeni psi su takođe ključni deo potrage. Oni mogu da se kreću kroz ruševine bez stvaranja dodatne štete i svojim njuhom mogu da detektuju ljudske ostatke, čak i one koji su se pretvorili u pepeo, što se ne može tako lako uočiti golim okom.

Ipak, iako je na terenu oko 20 pasa, ograničeno je vreme koje mogu da provedu u potragama zbog visokih temperatura i neophodnih pauza.

AP Photo/Rick Bowmer
Posebno obučeni psi tragaju za žrtvama požara

Dug i složen proces identifikacije nije neuobičajen nakon velikih katastrofa poput požara.

Primera radi, kada je izgoreo soliter u Londonu 2017, pet meseci je bilo potrebno za identifikaciju 72 žrtve. Kada su vidljivi ljudski ostaci uklonjeni sa mesta nesreće, istražitelji su koristili male peškire i sita kako bi našli manje i teško uočljive ostatke žrtava.

Do dana današnjeg se identifikuju žrtve terorističkog napada u SAD 11. septembra 2001. godine, kada su pogođene Kule bliznakinje. Ostaci oko 40 odsto žrtava su i dalje neidentifikovani.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike