Ceo grad uništen u požarima na Havajima: Psi tragaju za žrtvama, jedna crkva ostala netaknuta (VIDEO)

13.08.2023

10:29

0

Vatrena stihija je na Havajima uništila ili oštetila 2.200 objekata, a sprženo je više od 2.100 hektara zemljišta

Ceo grad uništen u požarima na Havajima: Psi tragaju za žrtvama, jedna crkva ostala netaknuta (VIDEO)
Copyright AP Photo/Rick Bowmer

Broj poginulih u šumskim požarima na havajskom ostrvu Maui, porastao je na 93, saopštili su lokalni zvaničnici i potvrdili da je reč o najsmrtonosnijem požaru u SAD u više od 100 godina.

Procenjuju se razmere materijalne štete, dok su spasilački timovi sa obučenim psima tragali za neotkrivenim žrtvama u ruševinama izgorelih naselja.

AP Photo/Rick Bowmer
Obučeni psi tragaju za žrtvama požara na Mauiju

Prema prvim procenama troškovi obnove turističkog naselja Lahajne procenjeni su na oko 5,5 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA).

Vatrena stihija je uništila ili oštetila 2.200 objekata, a sprženo je više od 2.100 hektara zemljišta, kazao je guverner Džoš Grin na konferenciji za novinare u subotu, rekavši da će, po svemu sudeći, broj žrtava nastaviti da se povećava.

Zvaničnici službi za vanredne situacije su obećali da će ispitati sistem uzbunjivanja i obaveštavanja, nakon što su neki ostrvljani postavili pitanje da li se moglo učiniti više da se ljudi upozore na požar, pre nego što je vatrena stihija stigla do njihovog kućnog praga.

Ceo grad uništen

Lahajna, inače veoma popularno turističko mesto, u potpunosti je uništena u požarima. Mogu se videti kuće u ruševinama, izgorela stabla i skeleti životinja. Automobili su spaljeni.

Meštanka Analiz Kokran je rekla da nikada nije osetila da je tako blizu smrti.

Sa komšijom je preživela vatrenu stihiju tako što su pet sati proveli u vodi držeći se za kameni zid.

Zanimljivo je da je katolička crkva Marija Lanakila u Lajahni ostala netaknuta.

Džef Bezos donira 100 miliona dolara

Američki milijarder Džef Bezos i njegova verenica Loren Sančez, obećali su da će donirati 100 miliona dolara havajskom ostrvu Maui pogođenom teškim požarima. 

- Mislimo na sve porodice koje su toliko izgubile i zajednicu koja je ostala devastirana - rekli su Bezos (59) i Sančez (53) u zajedničkoj izjavi na Instagramu.

Izvršni direktor Amazona saopštio je da je sa Sančez osnovao fond za Maui, kako bi pomogao da se ostrvo „vrati na noge tokom narednih godina.

Bezos i Sančez su u zajedničkoj izjavi rekli da su „slomljenog srca“ zbog razaranja.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike