Sedmica u svetu: Traljavi mirovni plan, slanje vojnika ka Belorusiji i krv pred izbore u Ekvadoru

13.08.2023

21:00

0

Poplave su divljale na nekoliko strana sveta, vatra je odnela više od 80 života na Havajima, a vojna hunta u Nigeru ostala je nedodirljiva

Sedmica u svetu: Traljavi mirovni plan, slanje vojnika ka Belorusiji i krv pred izbore u Ekvadoru
Copyright AP Photo/Roman Chop Profimedia Robert Browman/Tanjug Twitter/Stian Heid

U nedelji za nama (7-13. avgusta) Ukrajina je pokušavala da napravi napredak u kontraofanzivi, Poljska je poslala još vojnika na granicu sa Belorusijom, a u Ekvadoru je ubijen predsednički kandidat. Poplave su divljale na nekoliko strana sveta, vatra je odnela više od 80 života na Havajima, a vojna hunta u Nigeru ostala je nedodirljiva.

Traljavi mirovni plan, još novca za Ukrajinu i slanje vojnika ka Belorusiji

Na istoku Evrope odjekivali su zvuci unakrsnog granatiranja, ali bez obzira na to Ukrajina ni ove sedmice nije napravila značajan napredak u kontraofanzivi. Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, Ministarstvo odbrane Poljske poslalo je dodatne trupe na granicu sa Belorusijom zbog straha od Vagnera, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je Vašington zbog tvrdnji da je Moskva odbila mirovne pregovore sa Kijevom.

Pritscreen Twitter/PjotrSauer
 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da je Zapad u blizini granice Rusije i Belorusije rasporedio oko 360.000 vojnika, Moskva je odlučila da besplatno isporuči do 50.000 tona žita u šest afričkih zemalja, a američki predsednik Džozef Bajden tražio je od Kongresa 13 milijardi dolara za Ukrajinu.

Vašington post je izvestio da bi prva grupa od svega šest ukrajinskih pilota mogla da završi obuku na borbenim avionima F-16 u Sjedinjenim Američkim Državama tek sledećeg leta, poljski predsednik Andžej Duda predvideo je da će ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga verovatno propasti, u njegovoj zemlji pojavili su se plakati koji pozivaju ljude da se pridruže Vagneru, a u subotu je ponovo pokušan napad na Krimski most.

Krv pred izbore u Ekvadoru

Kandidat za predsednika Ekvadora Fernando Viljavisensio ubijen je u sredu na predizbornom skupu u Kitu, a ubrzo zatim grupa "Vukovi" preuzela je odgovornost za njegovu smrt, zapretivši još jednom kandidatu, Janu Topiću, da je on sledeći.

Profimedia
 

Ubijeni predsednički kandidat upozoravao je mesecima da meksički karteli i albanska mafija kontrolišu Ekvador, u četvrtak je pokušan atentat na još jednu političarku, a kakva je situacija u ovoj zemlji i šta se sve događa u njoj možete pročitati u analizi portala 24sedam.

Nigerski inat

Vođe vojne hunte u Nigeru odbili su da dozvole zamenici američkog državnog sekretara Viktoriji Nuland da se sastane sa svrgnutim predsednikom te zemlje Mohamedom Bazumom, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš veoma je zabrinut zbog "bednih uslova" u kojima se trenutno nalaze svrgnuti predsednik.

AP Photo/Sam Mednick, File
 

Vojna hunta u Nigeru tvrdi da je francuski avion narušio vazdušni prostor te zemlje, koji je ranije zatvoren, zemlje ECOWAS-a ostavile su upotrebu vojne intervencije kao jednu od opcija za rešavanje situacije, a analitičari upućeni u situaciju u ovoj zemlji smatraju da je vojni vrh države uveren da će ostati na vlasti bez obzira na pritiske spolja.

Opasne vode Grčke

Profimedia
 

Stanovnike grčkog ostrva Fourni potresla je smrt 11-godišnjeg Hristosa, sina glumca Odiseja Stamulisa, koji se utopio na odmoru na rodnom ostrvu svoje majke, a posle inicijalnog šoka u mediji su dospeli detalji višesatne drame. Dramatično je bilo i prilikom spasavanja dve devojčice koje su vetar i struja na dušeku odvukli daleko od obale, a ove sedmice u Grčkoj je umro i srpski turista koji je doživeo srčani udar dok se u vodi igrao sa porodicom.

Vrelina

Centralni i južni regioni Italije zabeležili su sedam odsto više smrtnih slučajeva od posledica toplotnog talasa nego što je to uobičajeno u julu, naučnici su upozorili da bi led na Antarktiku mogao da prestane da hladi planetu, a jul ove godine proglašen je najtoplijim mesecom na planeti ikada.

Foto: AP Photo/Rick Bowmer
 

U Portugaliji je besenelo 1.400 požara, u Kanadi 400, ali je najdramatičnije bilo na Havajima, gde je proglašeno stanje katastrofe i gde je najmanje 80 osoba stradalo od vatre ili bežeći od nje. Ceo jedan kvart je spaljen, pa nekada idilična obala deluje kao mesto iz apokaliptičnih filmova, dok oni koji su preživeli ne mogu da vaeruju šta ih je snašlo, jer su svojim očima videli kako ljudima gori koža.

Poplave

Foto: AP Photo/Ng Han Guan
 

Olujno nevreme, praćeno kišom, pogodilo je danas skandinavske zemlje koje izlaze na Baltičko more, što je dovelo do odlaganja letova, prekida trajektnog saobraćaja i delimičnog isklizavanja voza iz šina, u Norveškoj je reka Hemsilar je odnela dve mobilne kuće koje su potom udarile u most u gradu Hemsedalu, dok je u Kini zbog poplava bilo straalih - u provinciji Sičuan na jugozapadu zemlje poginulo je sedam osoba, a klizišta i poplave u mestu Sjan na severozapadu odneli su dva ljudska života.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike