„Vukovi" preuzeli odgovornost za atentat na Viljavisensija! Pretili još jednom kandidatu, sinu hrvatskog biznismena Topića! (VIDEO)

10.08.2023

10:32

1

U snimku se vidi dvadesetak muškaraca koji stoje, dok za stolom jedan od članova čita izjavu u kojoj grupu identifikuje kao kriminalnu organizaciju „Los Lobos“ („Vukovi")

„Vukovi" preuzeli odgovornost za atentat na Viljavisensija! Pretili još jednom kandidatu, sinu hrvatskog biznismena Topića! (VIDEO)
Copyright Profimedia/Twitter_Salvatore Manzini @salvatormanzini

U video-snimku objavljenom na Tviteru vidi se grupa muškaraca s kapuljačama, sa teškim naoružanjem, koji u saopštenju preuzimaju odgovornost za ubistvo predsedničkog kandidata u Ekvadoru Fernanda Viljavisensija i upućuju pretnje i drugim političarima u zemlji, uključujući i Jana Topića, sina biznismena Tomislava Topića iz Hrvatske, koji je takođe kandidat za predsednika.

U snimku se vidi dvadesetak muškaraca koji stoje, dok za stolom jedan od članova čita izjavu u kojoj grupu identifikuje kao kriminalnu organizaciju „Los Lobos“ („Vukovi") i uverava da govore u ime svog vođe „Pipa“ i „maloletnog Estebana“ koji se obraćaju narod Ekvadora.

- Želimo da jasno stavimo do znanja celoj ekvadorskoj naciji da svaki put kada korumpirani političari ne ispune svoja obećanja, kada dobiju naš novac, a to su milioni dolara, za finansiranje svoje kampanje, oni će biti otpušteni - kaže član sa maskom na licu, koju imaju i svi ostali okupljeni.

 

 

Identifikujući se u snimku kao „Los Lobos“, ističu da „preuzimaju odgovornost za događaje koji su se dogodili danas popodne", obećavajući da će se to „ponoviti kada korumpirani ne održe reči“.

Odmah po preuzimanju odgovornosti za atentat na predsedničkog kandidata ove srede, uputili su pretnju i kandidatu za predsednika Ekvadora Janu Topiću.

- I ti, Jane Topiću, ako ne održiš obećanje, bićeš sledeći - kaže kriminalna grupa, koja potom podiže oružje sa natpisima u rukama i uzvikuje ime svoje organizacije.

Topić je bio jedan od onih koji je govorio o ubistvu Viljavisensija na svom nalogu na Tviteru: „Kao Ekvadorac, duboko žalim zbog ubistva Fernanda Viljavisensija. Moje saučešće njegovoj porodici i solidarnost sa njegovim pratiocima i prijateljima. Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se deluje snažno protiv kriminala. Neka ga Bog ima u svojoj slavi.“

 

 

Do sada ni vlasti ni ekvadorska policija nisu doneli odluku o ovom snimku i nije potvrđena njegova validnost niti je atentat pripisan ovoj organizaciji. Sam Viljavisensio je poslednjih dana upozoravao da mu je pretila grupa „Los Choneros“.

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je ovog četvrtka vanredno stanje na 60 dana u celoj zemlji nakon ubistva kandidata Fernanda Viljavisensija, i garantuje prevremene opšte izbore, čiji je datum zadržan.

Takođe je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost "u čast sećanja na patriotu Fernanda Viljavisensija".

Viljavisensio (59) upucan je u sredu dok je izlazio sa sastanka sa pristalicama u školi u Kitu.

Viljavisensio je bio jedan od osam predsedničkih kandidata i bio je drugi prema anketama, sa 13,2 odsto, iza Luise Gonsales (26,6 odsto), jedine žene među kandidatima i bliske bivšem predsedniku socijalista Rafaelu Korei (2007-2017).

Osumnjičeni za napad takođe je preminuo, nakon što je teško ranjen tokom obračuna sa obezbeđenjem kandidata. Šest osoba je uhapšeno zbog slučaja koji je potresao zemlju.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike