Tela ostavljaju na ulicama da trule: Kartum je u ruševinama, preti bolest koja može da ubije za nekoliko sati

11.08.2023

21:00

0

Autor: N.P.

Najmanje 435 dece je stradalo u sukobima u Sudanu

Tela ostavljaju na ulicama da trule: Kartum je u ruševinama, preti bolest koja može da ubije za nekoliko sati
Rat u Sudanu je počeo sredinom aprila 2023. - Copyright AP photo

Dok rat u Sudanu besni skoro četiri meseca, mrtvačnice u prestonici Kartumu već su premašile svoje kapacitete, pa se preminuli ostavljaju da trule na ulici, što može dovesti do izbijanja kolere i drugih bolesti, upozoravaju lekari i humanitarni radnici.

Međunarodna organizacija "Save The Children" je izvestila da su mrtvačnice dostigle svoju "tačku pucanja".

Tela u mrtvačnicama se takođe raspadaju, jer zbog sve dužih i češćih restrikcija struje nema neophodnog hlađenja. Osim toga, nema ni dovoljno osoblja.

Podsetimo, sukobi su počeli sredinom aprila, kada su zaratile regularna vojska Sudana i paramilitarne Snage za brzu podršku (RSF).

AP Photo/Amr Nabil, File
Milioni Sudanaca su morali da napuste domove

Do sada je ubijeno najmanje 1.105 ljudi, a povređeno više od 12.100, prema podacima federalnog Ministarstva zdravlja. Ali strahuje se da su brojke mnogo veće.

Najmanje 435 dece je stradalo, a povređeno ih je još 2.025, saopštio je UNICEF. U proseku, jedno dete bude ubijeno ili ranjeno svakih sat vremena.

- Zastrašujuća kombinacija nagomilanih leševa, ozbiljnih nestašica vode i nefunkcionalne higijenske i sanitarne službe dovodi do sve većeg rizika od izbijanja kolere - saopšteno je iz organizacije "Save The Children".

Bolest obično izbija u ratnim zonama, a brzo se širi zagađenom vodom. U Sudanu obično raste broj slučajeva zaraženih kolerom tokom kišne sezone koja počinje u junu, ali sada nije moguće proceniti kakvo je tačno stanje.

Ukoliko se ne leči, kolera ubija za nekoliko sati. A većina bolnica u Kartumu i drugim saveznim državama nije u funkciji.

Profimedia
Veliki sukobi su obično zaobilazili Kartum, ali to više nije slučaj

Abdala Atija, član Udruženja sudanskih lekara, upozorio je na bolesti i epidemiološke katastrofe usled prenatrpanosti mrtvačnica.

- Nemogućnost da se preminulima omogući dostojan pogreb je samo jedan deo patnje porodica u Kartumu - rekao je dr Bašir Kamal Eldin Hamid iz organizacije "Save The Children".

Borbe se nastavljaju

Sukobi su se ponovo pojačali ove nedelje, a obe strane su istakle da su zadale velike udarce. Zasada nema naznaka da bi bilo kakvi mirovni pregovori mogli da urode plodom.

Profimedia
 

Meštani Omdurmana, severno od Kartuma, rekli su za CNN da su se borbe pojačale u utorak i da su čuli tešku artiljeriju i bombardovanje tokom noći.

- Sudanska armija je počela da gađa položaje RSF-a u različitim naseljima, a RSF je odgovorio bombardujući civilne objekte protivvazdušnim raketama - rekao je Mosab, stanovnik tog grada.

AP Photo/Marwan Ali
 

Kartum je u ruševinama. Više od četiri miliona ljudi je moralo da napusti domove, a više od polovine njih je pobeglo samo iz prestonice.

Oko 20,3 miliona ljudi, što je više od 42 odsto populacije, ugroženo je jer nema dovoljno hrane. 

Podsetimo, zaratila su dva generala, inače nekadašnji saveznici - vođa sudanske vojske general Abdel Fatah al Burhan i lider RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo zvani Hemedti.

Zajedno su 2019. zbacili predsednika Omara al Bašira sa vlasti i igrali su ključnu ulogu u puču 2021. Međutim, posvađali su se zbog planova da se RSF integriše u regularnu vojsku jer se postavilo pitanje ko će onda rukovoditi tim snagama.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike