Zemlje ECOWAS-a u pripravnosti zbog Nigera: Upotreba sile ostaje kao opcija!

10.08.2023

23:13

0

Bazuma su vođe puča svrgnuli 26. jula i drže ga zatvorenog u njegovoj rezidenciji

Zemlje ECOWAS-a u pripravnosti zbog Nigera: Upotreba sile ostaje kao opcija!
Lideri država članica ECOWAS-a - Copyright AP Photo/Gbemiga Olamikan

Lideri zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS naložili su aktiviranje snaga u pripravnosti zbog puča u Nigeru, navodi se u saopštenju na kraju samita grupe.

Lideri država članica ECOWAS-a sastali su se u Abudži da bi razgovarali o narednim koracima, nakon što je vojna hunta u Nigeru ignorisala njihov rok da do 6. avgusta vrati na vlast svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma.

Oni su naveli da sve opcije, uključujući upotrebu sile, ostaju na stolu kako bi se ponovo uspostavio ustavni poredak u Nigeru.

Nakon samita u Abudži, prestonici Nigerije, blok je najavio da će uvesti sankcije i zabranu putovanja za one koji sprečavaju povratak na vlast demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma.

- Nijedna opcija nije sklonjena sa stola, uključujući upotrebu sile kao poslednje sredstvo - izjavio je predsednik Nigerije Bola Tinubu.

Bazuma su vođe puča svrgnuli 26. jula i drže ga zatvorenog u njegovoj rezidenciji.

- Ostajemo čvrsto opredeljeni da podržavamo Niger na putu ka mirnoj demokratskoj stabilnosti. Nadam se da ćemo kroz kolektivne napore naći mirno rešenje kao mapu puta ka obnavljanju stabilnosti i demokratije u Nigeru. Nije sve još izgubljeno - rekao je Tinubu.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike