Ovo su najbogatiji kriminalci u istoriji: El Čapo i Al Kapone nisu ni u top 5, a na prvom mestu je žena!

10.08.2023

21:20

0

Neki od njih bogatstvo su stekli krvavim poslovima, drugi prodajom nedozvoljenih sopstanci, a treći iznudom i prevarama

Ovo su najbogatiji kriminalci u istoriji: El Čapo i Al Kapone nisu ni u top 5, a na prvom mestu je žena!
Copyright Profimedia

Iako se kaže da se zločin nikad na kraju ne isplati, sa tim se verovatno ne bi složili neki od kriminalaca koji su bogastvo stekli na nedelima.

Neki od njih bogatstvo su stekli krvavim poslovima, drugi prodajom nedozvoljenih sopstanci, a treći iznudom i prevarama, a u nastavku navodimo 20 najbogatijih iz oblasti kriminala.

20) Majkl Franceze

Majkl Franceze, takođe poznat kao „Princ mafije“, rođen je 27. maja 1951. godine u Njujorku u SAD. On je bivši mafijaš koji je bio kapoređime u zločinačkoj porodici Kolombo i sin bivšeg podšefa, Sonija Francezea. Do 1986. godine kada je imao 35 godina, časopis „Fortune" ga je proglasio smestio na 18. mesto na listi „pedeset najbogatijih i najmoćnijih mafijaških šefova“, a sada njegovo bogatstvo vredi milion dolara.

Franceze je odustao od studiranja medicine na Univerzitetu Hofstra kada je njegov otac poslat u zatvor na 50 godina zbog pljačke banke. Novac je zaradio tako što je prevario saveznu vladu razvivši šemu poreza na benzin početkom 1980-ih. U jednom trenutku zarađivao je do 8 miliona dolara nedeljno, da bi na kraju završio u zatvoru, u kom je boravio između 1986. i 1994. godine, a sada radi kao motivacioni govornik i pisac u Kaliforniji.

Profimedia
 

19) Hektor „Mlađi" Pagan

Hector „Mlađi“ Pagan, rođen u Njujorku, prvobitno je krenuo u život sa ciljem da postane profesionalni bokser. Taj plan je propao kada je udaren u glavu u baru flašom piva, nakon čega je delimično smrskana lobanja zamenjena metalnom pločom. Ovo je navelo Pagana da se probije na lestvici organizovanog kriminala, od čega je na kraju zaradio milion dolara.

Hektor se brzo istakao na početku svoje „karijere", pa proveo je nekoliko godina iza rešetaka. Kada je pušten, oženio se Rene Gracijano, ćerkom visoko pozicioniranog mafijaša iz kriminalne porodice Bonano, Antonija Gracijana. Par se kasnije razveo, ali Pagan je ostao u poslu, pa ponovo i u zatvoru. Nedavno je otkriveno da je zapravo bio doušnik, da je prikupljao informacije o ocu svoje bivše žene više od godinu dana.

18) - Frivej Rik Ros

Riki Donel Ros je rođen 1960. godine u Teksasu. Takođe je bio poznat i kao „Frivej Rik“, a bavio se prodajom droge u Kaliforniji sredinom 1980-ih. Bio je osuđen na doživotni zatvor, ali je uspeo da se izbori za slobodu 2009.

 

Sada njegovo bogatstvo vredi milion dolara, a Ros uživa u slobodi koja mu je data kada je podneo zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, a napisao je i memoare koji su bili veoma prodavani.

17) Džon Goti Mlađi

Profimedia
 

Bivši mafijaš koji je zaradio 10 miliona dolara Džon Goti Mlađi rođen je u okrugu Kvins u Njujorku 14. februara 1964. godine, a njegov otac, Džon Goti Stariji, tada je već bio etablirani član mafije. Džon Mlađi je pohađao njujoršku vojnu akademiju kada je bio mlađi, ali to je bilo daleko od života koji je na kraju vodio.

Gotiju je otac pomogao da započne posao sa kamionima i da se zaposli u Sindikatu stolara. Međutim, kada je FBI uhapsio Džona Starijeg, Džon Mlađi je bio taj koji je zauzeo njegovo mesto van zatvora. Junior je pokušao da zauzme oprezniji i suptilniji pristup, ali je i on završio u zatvoru pod optužbama za reketiranje, zaveru da se počini ubistvo i zaveru za otmicu Kertisa Silve.

16) Frenk Abagnejl

Frenk Vilijam Abagnejl Mlađi je američki pisac i osuđeni zločinac čije bogatstvo vredi 10 miliona dolara. Film „Uhvati me ako možeš" u režiji Stivena Spilberga iz 2002. zasnovan je na njegovom životu ili elementima u koje su ljudi navođeni da veruju.

Njegova prva žrtva je bio njegov otac, koji je dao Abagnejlu kreditne kartice za benzin i kamion da bi mu pomagao u poslu. Da bi dobio keš, Abagnejl je izmislio šemu u kojoj je koristio karticu da „kupuje” gume, akumulatore i druge delove za automobile na benzinskim stanicama, a zatim ih je prodavao za gotovinu. Na kraju je njegov otac imao dug od 3.400 dolara.

Profimedia
 

Nakon toga je poslat u mornaricu. Nisu ga hteli i izbacili su ga posle tri meseca zbog falsifikovanja. Tada je Frenk započeo sa lukavim prevarama, falsifikovanjima i menjanjem identiteta, po čemu je postao poznat.

15) Efren Tejlor

Efren V. Tejlor II, dizajner video-igara i veb-sajtova, biznismen i operater Poncijeve prevare, ima bogatstvo od 10 miliona dolara. Tejlor je napravio video-igricu kada je imao 12 godina, a onda je sa 13 počeo da zarađuje hiljade u veb-dizajnu.

- Kada sam dobio ček od 3.800 dolara (od onlajn prodavca vitamina i legalnih suplemenata), moji roditelji su mislili da mora da se bavim prodajom droge - rekao je jednom prilikom.

 

 

Mladi Tejlor je prvobitno bio zvezda medija zbog preduzetničkog načina razmišljanja, pa je svet šokiralo kada se ispostavilo da je prikupio više od 11 miliona dolara od posetilaca crkve tokom obilaska i predavanja, rekavši da je taj novac namenjen obnovi osiromašenih oblasti, da bi zatim pobegao s njim.

14) Pol Kastelano

Konstantino Pol Kastelano je bio američki šef kriminala koji je nasledio Karla Gambina kao glava porodice Gambino. Kastelano je rođen u Njujorku 26. juna 1915. godine, a ubijen je 16. decembra 1985. Imao je 70 godina kada je umro, a njegovo bogatstvo procenjuje na oko 20 miliona dolara.

 

 

Karlo Gambino je umro prirodnom smrću kod kuće u oktobru 1976. i poželeo je da Kastelano preuzme vođstvo. U početku kao građevinski tajkun i trgovac mesom na veliko, a kasnije je Kastelano postao poznat kao „Veliki Poli“ i „Huard Hjuz iz mafije“. Vrhunac Kastelanove karijere u kriminalu bio je ranih 1980-ih. Međutim, postao je previše pohlepan kada je zahtevao smanjenje zarade kapoređimea (šefova kriminalnih grupa), tražeći čak 15 odsto umesto uobičajenih 10 odsto, što ga je koštalo glave.

13) Džon Goti

Čovek koji stoji iza ubistva Pola Kastelana sledeći je na listi. Džon Džozef Goti Mlađi, poznat i kao „Teflonski Don“, „Džoni dečak", i „Ludi konj“ rođen je 27. oktobra 1940. i umro je u zatvoru 10. juna 2002, a zaradio je oko 30 miliona dolara.

Profimedia
 

Uprkos tome što je u medijima dobio nadimak „Teflonski Don“, nije uspeo da izbegne krivično gonjenje 1992. godine. Do tada je zarađivao milione dolara godišnje od iznude, otmica, kockanja, građevinarstva i kamatarenja. Počeo je da se petlja sa uličnim bandama kada je imao 12 godina, a sa 14 je počeo da šepa nakon što je pokušao da ukrade mešalicu za cement sa gradilišta kada je pala i smrskala mu prste na nogama. Na kraju je postao kapo kaporežima Cramine Fatico porodice Gambino.

12) Rejful Edmond

Rejful Edmond III, američki trgovac drogom, neslavno je uveo krek kokain u Vašington 1980-ih, izazvavši smrtonosnu epidemiju. Sa stopom smrti koja se skoro udvostručila za tri kratke godine, on je zaradio oko 50 miliona dolara. Edmond je priveden pravdi nakon niza prisluškivanja, svedočenja i unutrašnjih doušnika, i provere 1989. Osuđen je na doživotni zatvor.

Sudija je 2021. odobrio zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, ali Edmond je i dalje iza rešetaka zbog 30-godišnje zatvorske kazne jer je sredinom 1990-ih nastavio da vodi svoj posao iz zatvora. Edmond se trenutno nalazi u nepoznatom zatvoru u okviru Federalnog programa zaštite svedoka SAD, nakon što je godinama bio doušnik vlade i pokušavao da se vrati na slobodu.

11) Bagzi Sigel

Na 11 mestu je Njujorčanin Bendžamin „Bagzi” Sigel. Pored toga što je imao bogatstvo od oko 100 miliona dolara u vreme svoje smrti 1947. godine, Bagzi je bio jedan od najstrašnijih i najozloglašenih mafijaša svog vremena. Bagzijev dobar izgled i harizma bili su sve što mu je bilo potrebno za neke od njegovih ranih radova, ali nije imao problema da uprlja ili krvavi ruke.

Profimedia
 

Bagzi je jedan od onih koji su pokrenuli Las Vegas Strip i bio je uticajan u jevrejskoj mafiji, američkoj mafiji i Nacionalnom kriminalističkom sindikatu. Bio je jedan od osnivača kriminalne grupe „Ubistvo, Inc.", a tokom prohibicije bio je krijumčar. Bagziju je suđeno za ubistvo 1939, ali je oslobođen 1942. Njegov kraj je došao 1947. kada je ubijen iz vatrenog oružja u kući svoje devojke na Beverli Hilsu u Kaliforniji.

10) Big Mič

Godine 1985. u jugozapadnom Detroitu braća Demetrijus „Big Mič“ i njegov brat Teri „Sautvest T“ Flenori formirali su Porodicu crne mafije, organizaciju koja se bavila trgovinom drogom i pranjem novca u Los Anđelesu, a Teri je bio zadužen za pošiljke u Meksiku. Do 2000. godine uspostavilai su lanac prodaje kokaina širom Amerike, a na vrhuncu poslovanja Big Mič je imao bogatstvo od 100 miliona dolara.

Činilo se da su pokušali da se legalizuju 2000. i osnovali su BMF Entertainment, radeći sa muzičkim grupama, ali ih je obojicu uhapsila Uprava za borbu protiv droga i priznali su krivicu za trgovinu drogom i pranje novca 2005. godine, a osuđeni su na 30 godina zatvora.

9) Al Kapone

Verovatno najpoznatiji kriminalac na listi je Al Kapone „Lice sa ožiljkom“. Njegovoj majci i ocu poznat kao Alfons Gabrijel Kapone, suosnivač i šef Čikago Autfita, italijansko-američkog organizovanog kriminalnog isndikata koji je postao ozloglašen tokom ere prohibicije. Kapone je uživao u nasilnoj sedmogodišnjoj vladavini nad distribucijom kokaina kao šef kriminala u Čikagu pre nego što je uhvaćen i zatvoren 1931. godine.

Profimedia
 

Na vrhuncu kriminalne karijere imao je bogatstvo od 100 miliona dolara, a zarađivao je od raznih poslovnih poduhvata. Kapone je zaradio prijavljenih 60 miliona dolara od ilegalne prodaje alkohola, 25 miliona od kockarskog posla, 10 miliona dolara od poroka i još 10 miliona od „raznih poslova”. Bio je povezan sa bezbrojnim premlaćivanjima i ubistvima, sa najzloglasnijim masakrom na Dan zaljubljenih 1929. Kapone je umro u 54. godini nakon što je doživeo moždani udar.

8) Džo Lou

Lou Taek Džo, poznatiji kao Džo Lou, malezijski je biznismen u bekstvu. Rođen je u Džordžtaunu u Maleziji 4. novembra 1981. Četrdesetogodišnjak ima bogatstvo od 150 miliona dolara, a traže ga međunarodne vlasti zbog veze sa skandalom 1Malaysia Development Berhad. Lou je glavni mozak odgovoran za ogromnu prevaru, u kojoj tužioci navode da je sistematski izvukao 4,5 milijardi dolara iz 1MDB na svoje lične račune.

Profimedia
 

Poznat je angažovanju u kampanji uznemiravanja zbog podrške bivšem premijeru Nadžibu Razaku, a sumnja se da se sada krije negde u ruralnom delu Kine, pošto je izjavio da se „neće potčiniti nijednoj jurisdikciji tamo gde je krivica unapred određena politikom i gde nema nezavisnog pravnog procesa“.

7) Karlo Gambino

Ranije je pomenuto da je Pol Kastelano preuzeo dužnost od Karla Gambina u zločinačkoj porodici Gambino. Činjenica da je Gambino na višoj poziciji na ovoj listi od Kastelana dokazuje da je „Don Karlo“ zaradio i dosta više - čak 400 miliona dolara, što njegov naslednik nije uspeo da nadoknadi.

Karlo je rođen 24. avgusta 1902. u Palermu na Siciliji. Preminuo je od srčanog udara u kući 15. oktobra 1976. godine.

Profimedia
 

Tokom 50 godina bavljenja organizovanim kriminalom Gambino je odležao samo 22 meseca u zatvoru kada je 1937. osuđen za utaju poreza. Počeo je kao tinejdžer, ubijajući za nove mafijaške bosove, a ušao je u Koza Nostru sa 19 godina i na kraju je imao više od 500 ljudi ispod sebe.

6) Hoakin „El Čapo“ Guzman

Hoakin Arčivaldo Guzman Loera, takođe poznat kao „El Čapo“, što na meksičko-španskom znači „mali“, nekada je vredeo milijardu dolara. Guzman je bio zadužen za masovne operacije u kojima su se kokain, marihuana, metamfetamin i heroin proizvodili, krijumčarili i distribuirali širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Na svom vrhuncu bio je najveći švercer kokaina između Kolumbije i SAD, a ključ njegovog uspeha bila je upotreba tunela i skrivanje proizvoda u limenkama i aparatima za gašenje požara.

Profimedia
 

Prvi put je uhvaćen 1993. i osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva i trgovine drogom. Uspeo je da podmiti čuvare i pobegne 2001. godine, da bi ponovo bio uhvaćen 2014. Pre izricanja zvanične presude 2015. godine pobegao je kroz rupu koju su mu saradnici iskopali u ćeliju, ali je konačno uhvaćen 2016. nakon pucnjave u Meksiku i od tada je u zatvoru.

5) Frenk Kostelo

Kada je šef Frenka Kostela, Čarls „Srećni” Lučano, zatvoren 1936. godine zbog vođenja lanca prostitucije, Kostelo je donekle dobio unapređenje jer je Lučano pokušao da vlada porodicom iz zatvora i bila mu je potrebna Kostelova pomoć.

„Premijer podzemlja” Frenk Kostelo rođen je u Kazano al'Joniu u Kalabriji u Italiji 26. januara 1891. godine, a preminuo je 18. februara 1973. i u tom trenutku imao je bogatstvo od milijardu dolara jer je posao cvetao.

Profimedia
 

„Zaradio" je tako što se bavio krađom, bio je šef kriminalne grupe, reketaš i utajivač poreza. Posle nekoliko pokušaja atentata Kostelo se povukao iz mafije, ali je ostao u politici. Preminuo je kada je u svojoj kući doživeo srčani udar.

4) Griselda Blanko

„Crna udovica“ Griselda Blanko Restrepo bila je kolumbijska narko-dama iz Medelinskog kartela i bila je uticajna 1970-ih i 1980-ih. Ušla je u kriminal sa 11 godina kada je kidnapovala i ubila sina bogate porodice, zatim je bila džeparoš i prostitutka sa 13 godina. Na vrhuncu karijere imala je bogatstvo od dve milijarde dolara.

Profimedia
 

U februaru 1985. uhapšena je i optužena za zaveru za proizvodnju, uvoz i distribuciju kokaina. Proglašena je krivom na saveznom sudu i osuđena na 15 godina zatvora. Blanko je 1998. godine optužena po tri tačke za prvostepeno ubistvo, za koje je priznala krivicu. Srčani udar 2002. doveo je do njenog oslobađanja 2004. godine, a 2012. Blanko je bila u mesari kada ju je ubio motociklista. Imala je 69 godina.

3) Adnan Kašogi

Adnan Kašogi je bio saudijski biznismen koji je rođen u Meki u Saudijskoj Arabiji 25. jula 1935. i preminuo 6. juna 2017. Stekao je reputaciju koja mu je donela nadimak „Veliki Getsbi Bliskog istoka“. Bogatstvo mu je procenjeno na dve milijarde dolara početkom 1980-ih, a bio je poznat po tome što je uživao u luksuznom životu sa svojim raskošnim poslovnim ugovorima i načinom života.

Profimedia
 

Kašogijev posao počeo je u građevinarstvu, a zatim je okupio vladu Saudijske Arabije i zapadne trgovce oružjem 1960-ih i 1970-ih. To je dovelo do toga da američka kompanija Lockheed zaposli Adnana za marketinške provizije u vrednosti od 106 miliona dolara, koje je Kašogi dobio za sebe. Uhapšen je u Švajcarskoj krajem 1980-ih i zadržan u pritvoru tri meseca zbog prikrivanja sredstava i reketiranja, a oslobodila ga je savezna porota na Menhetnu.

2) Karlos Leder

Karlos Enrike Leder Rivas je nemačko-kolumbijski bivši narko-bos koji je suosnivač Medelinskog kartela sa kojim je bila povezana i „Crna udovica“ Griselda Blanko. Lederova finansijska dobit je očigledno bila veća jer bio njegov suosnivač, zbog čega je na vrhu ove liste. Na svom vrhuncu vredeo je 2,7 milijardi dolara.

Profimedia
 

Lederov posao se vrteo oko kokaina i on je napravio uspešan poduhvat od toga neko vreme. Njegova distributivna mreža radila je od njegovih privatnih ostrva na Bahamima, što ga je učinilo jednim od najbogatijih dilera droge u istoriji. Godine 1987. Leder je izručen SAD, gde je osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti uslovne slobode, plus dodatnih 135 godina. Zbog relapsa raka prostate pušten je 2020. godine i otpraćen u Nemačku na lečenje.

1) Leona Helmsli

Na mesto broj jedan na listi sa neverovatnih 5 milijardi dolara nalazi se poslovna žena Leona „Kraljica zla“ Helmsli. Preuzevši brigu o širenju hotelskog carstva svog supruga Harija Helmslija i nasleđujući njegovo imanje, ona je postala poznata po tiranskom odnosu prema osoblju, porodici, pa čak i onima koji su pokušavali da joj pomognu.

Profimedia
 

Leona je počela da koristi ovu moć i novac za kupovinu i prodaju nekretnina i izgradnju hotelske kompanije, zaobilazeći da plati porez. Nakon što je odbila da plati toliko izvođača za ono za šta su radili, prijavljena je, istražena i optužena za utaju poreza i prevaru. Dobila je 16 godina zatvora, ali je ona smanjena na samo 19 meseci.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike