Ko je bio ubijeni predsednički kandidat u Ekvadoru?! Bavio se novinarstvom, a od vlasti se krio u džungli!

10.08.2023

09:06

0

Predsednički kandidat Fernando Viljavisensio ubijen je na političkom skupu u Ekvadoru kada je na njega napadač ispalio hice iz pištolja, a od kojih su ga tri pogodila u glavu.

Ko je bio ubijeni predsednički kandidat u Ekvadoru?! Bavio se novinarstvom, a od vlasti se krio u džungli!
Fernando Viljavisensio - Copyright API via AP

Atentat na Viljavisensioa se odigrao dok je on ulazio u svoj automobil, a to je lokalnim medijima potvrdio član njegovog izbornog štaba.

Fernando Alsibijades Viljavisensio Valensija rođen je 11. oktobra 1963. godine u gradu Alausi. Studirao je novinarstvo i komunikacije, a 1995. je osnovao partiju Pačakutik. Radio je u kompaniji Petroekvador u sektoru komunikacija, a potom u sindikatu, tri godine tokom devedesetih. Otpušten je odlukom vlade Džamila Mahuada, a pošto je dobio otpremninu, otvorio je piceriju sa svojim bratom.

Tanjug
 

Pre nego što je ušao u politiku i počeo da pravi političku karijeru, Viljavisensio je radio kao istraživački reporter i novinar.

Svakodnevno se bavio pokrivanjem slučajeva nasilja i korupcije u Ekvadoru, a zbog toga je imao velikih problema.

Optužio je tadašnjeg predsednika Rafaela Koreu da je naredio oružanu pobunu u jednoj bolnici u septembru 2010. godine.

Pokušao je da pronađe pomoć u Americi, ali nije uspeo, pa je umesto da odsluži kaznu pobegao u regiju Amazona i sakrio se, sve dok mu kazna nije istekla.

Tanjug
 

Viljavisensio je, zajedno sa Sintijom Viteri, objavio na Vikiliks dokumente koji su dokazali da vlasti Ekvadora špijuniraju Džulijana Asanža, ali i novinare i političke protivnike.

Bio je oženjen Veronikom Sarauz, i imali su petoro dece. Upoznali su se dok je Viljavisensio radio u Narodnoj skupštini Ekvadora. Tamo je bio član parlamenta od 2017. godine, sve do raspuštanja 2023. godine.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike