Zaharova kritikovala SAD zbog tvrdnji da Rusija odbija mirovne pregovore: Oni savršeno dobro znaju šta su rekli Zelenskom

08.08.2023

17:40

0

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da Moskva neće da se uključi u pregovore

Zaharova kritikovala SAD zbog tvrdnji da Rusija odbija mirovne pregovore: Oni savršeno dobro znaju šta su rekli Zelenskom
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je Vašington zbog tvrdnji da je Moskva odbila mirovne pregovore sa Kijevom.

U ponedeljak je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao na brifingu za novinare da se „trenutno ne vode mirovni pregovori sa Rusijom jer je Rusija odbila da se uključi u značajne mirovne pregovore“.

Kasnije tog dana Zaharova je reagovala na Telegramu.

- Oni savršeno dobro znaju da su rekli Zelenskom da se povuče iz mirovnih pregovora u aprilu 2022, izazvali su zabranu Kijeva na pregovore sa Rusijom, usvojenu u septembru 2022, izjavljuju cele godine da nije pravo vreme za razgovore, ali oni i dalje krive Rusiju - piše u njenoj objavi.

Zaharova je takođe savetovala Milera da pročita intervju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je dao u aprilu. Očigledno je mislila na komentare koje je Blinken dao za "Funke Media Group", u kojima je rekao da ne podržava ideju o početku pregovora, dok je pozdravio kontraofanzivu Kijeva.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Prošle nedelje su visoki zvaničnici iz više od 40 zemalja učestvovali na samitu u Saudijskoj Arabiji o situaciji u Ukrajini. Rusija nije pozvana da prisustvuje i nazvala je sve pregovore bez njenog učešća „besmislenim“.

Posle razgovora Kijev je rekao da je odbacio sve tačke kompromisa i da nije odustao od svoje „formule mira“ - skupa od deset zahteva koji predstavljaju bezuslovnu predaju Rusije, što Moskva vidi kao „beskorisni ultimatum“ koji služi samo za produženje sukoba.

Ministarstvo odbrane Rusije procenilo je da je Ukrajina tokom juna i jula izgubila više od 43.000 vojnika u kontraofanzivi. Prema podacima ministarstva, u ovom periodu uništeno je više od 4.900 komada teškog naoružanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike