Bajden će zatražiti od Kongresa 13 milijardi dolara za Ukrajinu

10.08.2023

22:27

0

Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost više puta su govorili da će SAD pružati pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno da oslobodi teritorije

Bajden će zatražiti od Kongresa 13 milijardi dolara za Ukrajinu
Džozef Bajden - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden zatražiće danas od Kongresa da obezbedi više od 13 milijardi dolara hitne pomoći za Ukrajinu, rekao je neimenovani dobro obavešten izvor.

Očekuje se da će Bela kuća takođe zatražiti 12 milijardi dolara za dopunu federalnih fondova za vanredne situacije, rekao je izvor za AP.

Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost više puta su govorili da će SAD pružati pomoć Ukrajini koliko god bude potrebno da oslobodi teritorije.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi postavio je ove sedmice pitanje ljudima koji su zabrinuti da troškovi rata u Ukrajini postaju previsoki, koliki li bi troškovi mogli da budu ako ruski predsednik Vladimir Putin potčini Ukrajinu, i to ne samo novčani troškovi, nego i, kako je naveo, "u krvi, možda čak i u američkoj krvi".

Podrška američke javnosti za obezbeđivanje oružja Ukrajini i direktnu ekonomsku pomoć vremenom se smanjila. Anketa AP-NORC sprovedena u januaru ove godine pokazala je da 48 odsto građana podržava da SAD obezbede oružje Ukrajini, što je značajan pad u poređenju sa 60 odsto podrške u maju 2022.

Demokrate su generalno više od republikanaca podržavale slanje oružja Ukrajini, ali je i njihova podrška blago opala sa 71 odsto na 63 odsto u istom periodu.

Podrška republikanaca je još više opala, sa 53 odsto na 39 odsto, prenela je američka agencija.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike